Finska MP:n av 30 år, Päivi Räsänen, har friats från anklagelser efter ett tweet där hon citerar en bibelvers. Hennes seger kommer efter en utdragen rättslig strid på fyra år, där hon blev arresterad, åtalad och tvingades försvara sin kristna tro på vittnesbänken. Biskop Juhana Pohjola, som publicerade några av Päivis verk för 20 år sedan, friades också av domstolen från hatretorik-anklagelser.
När den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland blev en officiell sponsor för Helsinki Pride-paraden 2019 tog Räsänen, som tillhörde kyrkan, en bild av Romarbrevet kapitel 1 (som talar om Guds vrede mot synd) och twittrade det.
Hon fick stöd av religionsfrihetsgruppen ADF International. Verkställande direktör Paul Coleman berättade för Premier om det underliggande budskapet i hennes tweet: ”Hur överensstämmer Skriftens undervisning med hennes kyrkas beslut att sponsra denna stolthetsparad?”
Räsänen blev då utredd av polisen för hatretorik. ”De började bara gräva i det förflutna”, sa Coleman. ”De hittade en broschyr som hon publicerade för sin kyrka för nästan 20 år sedan, vilket var många år innan lagen som hon åtalas för ens antogs, [om] man kan förstå det!. Därefter plockade de en mycket ur kontext tagen del från en direktsänd radiodebatt hon hade gjort 2019. Och de kopplade samman dessa tre anklagelser och beskyllde henne i princip för hatretorik, för att ha uttryckt sina kristna övertygelser om äktenskap och mänsklig sexualitet under nästan två decenniers tid.”
Trots rättslig seger kan hennes rättsliga strider fortsätta. ”Åklagaren har fortfarande en möjlighet att överklaga detta beslut till Finlands högsta domstol. Och hon sa tidigare i dag i medierna att hon seriöst överväger att överklaga. Tidsfristen för det är den 15 januari”, sa Coleman.
”Så om två månader kommer vi att veta om detta är slutet på vägen i denna åtal eller om det kommer att fortsätta i ett år eller två eller mer.”
Coleman säger att trots glädjen över frikännandet har längden och naturen av rättsprocessen inneburit, i hans ord, ”att processen i sig blir straffet.”
”Vi pratar om år av hennes liv som är enormt dyrt att försvara sig. Staten har obegränsade resurser för att åtala henne. Och naturligtvis är det kostsamt både vad gäller tid och pengar att försvara sig själv. Så att dras genom rättsväsendet under en sådan tid. Det är en prövning i sig. Så vi firar frikännandet, naturligtvis, men vi måste också komma ihåg att fallet aldrig skulle ha väckts från första början.”