KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristen rocklegend död – bidrog till att starta Tooth & Nail! 🎸🙏 #michaelknott #alternativmusik #kristenmusik

Kristen rocklegend som vågade utmana och kalla ut hycklare inom kristen musikindustri. (19 ord)

Michael Knott, vars musik och inflytande hjälpte till att odla den kristna alternativa musikscenen under 1990- och 2000-talet, dog på tisdagen vid 61 års ålder. Han överlevs av sin dotter, Stormie Fraser.
Knott var grundaren av skivbolaget Blonde Vinyl och samarbetade senare med Brandon Ebel för att starta det högt inflytelserika Tooth & Nail Records, känt för band som Underoath och MxPx.
Hans råa, innovativa och kontroversiella musik utmanade branschnormerna och lade grunden för samtida gemenskaper kring kristen alternativ musik.
”Knott hjälpte till att bevisa att kristen musik kunde vara något legitimt, istället för att ligga två till tre år bakom de mainstreamtrender”, sa Matt Crosslin, som driver sajten Knottheads och har blivit en inofficiell arkivarie för Knotts verk.
Även med sitt rykte för att gå emot standarder var Knotts uppdragssinne ärligt och unikt.
”Han ville att människor skulle komma till Jesus och bli frälsta”, sa Nathan Myrick, biträdande professor i kyrkomusik vid Mercer University.

Knott föddes i Aurora, Illinois, och växte upp med sex systrar i vad han beskrev som en modern ”von Trapp-familj”. De sjöng konstant och var försjunkna i musik genom sin far, en folkmusiker, och deras mor, en kyrkorganist.
När Knott gick i andra klass flyttade familjen till södra Kalifornien, där han började ta lektioner i piano och gitarr på YMCA. Han började skriva låtar under sina tonår och skulle begrava dem i en mapp i sin trädgård, övertygad om att inget någonsin skulle komma från hans privata skaparliv.
Trots sin tidiga blyghet om sin låtskrivning började Knott spela med band på gymnasiet och uppträda på lokala klubbar och barer. Efter att ha kommit till tro började han känna att den musik han framförde inte erbjöd något meningsfullt. Genom kontakter på Calvary Church i Costa Mesa, Kalifornien, kopplades Knott samman med det kristna punkbandet The Lifesavors och anslöt sig. (Senare omdöpte de gruppen till Lifesavers, sen Lifesavers Underground eller L.S. Underground)

Genom hela sin karriär spelade Knott med ett antal band och släppte musik som soloartist; hans diskografi är omfattande och varierad. Han påverkades starkt av sina kaliforniska rockbandkollegor Red Hot Chili Peppers och Jane’s Addiction men ägnade sig åt att driva scenen framåt snarare än att skapa copycat-musik för den kristna marknaden.