KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristen skola kämpar på slak lina längs Bottniska viken

"Kristna skolor behövs nu i Finland - olika samfundsmedlemmar förenas och vandrar en smal stig gemensamt."

Trafiken rasar längs den våta huvudgatan i Vasa. Ljudet ekar mot fasaden av kontorsbyggnaden. På andra våningen sitter Vaasan Kristillinen Koulu (Vasa Kristna Skola). Här går du inte över skolgården utan genom en serie trappor.

Välkommen till regionens enda kristna skola, skrattar rektor Henrik Vähäkangas. Österbotten kan vara Finlands Bibelbälte, men kristen utbildning har ingen tradition här. ”De närmaste kristna skolorna är 300 kilometer österut och 200 kilometer söderut,” säger han.

Ändå är kristen utbildning på frammarsch, säger Vähäkangas. ”I Seinäjoki – en av Bibelbältets centra – vill föräldrar utöka en förskola till en skola.”

I Vasa pratar grupperna är små och barnen livliga. En del elever börjar ställa frågor på bra engelska. ”Vasa är en hamnstad och har relativt många invandrare för Finland,” förklarar direktören. Vissa barn kom också till staden som asylsökande.

I Vasa-området talar många barn också svenska, Finlands andra språk. Den svenska gemenskapen vid Bottenviken är ofta mycket kyrklik. Många väckelser har skett i detta område tidigare. Vähäkangas: ”Tyvärr har inte staden Vasa själv någonsin haft en väckelse. På något sätt märker man ändå av det. Det är därför vi ber att det fortfarande ska hända.”

Som pojke gick Vähäkangas i en allmän skola. Men de dagarna var annorlunda, förklarar han. ”Jag är 40 år. På min tid var allmänna skolor för det mesta kristna. Vi bad före måltiderna. Och varje vecka kom en pastor från den lutherska kyrkan för en sammankomst. Skolvärderingar var i hög grad kristna. I den situationen behövdes inga särskilda kristna skolor.”