KRISTNA NYHETSBYRÅN

Kristen tro införlivad i Disney’s grund, enligt tidigare producent

Lästid: 3 minuter
En tidigare Disney-tv-producent hävdar att kristna värderingar har blivit 'inbäddade' i företaget och att filmanimationer kan användas 'hela tiden' för att hjälpa till att kommunicera evangeliet.

En tidigare TV-producent på Disney säger att kristna värderingar har ”inbäddats” i företaget och att animerade filmer kan användas ”hela tiden” för att hjälpa till att förmedla evangeliet.

Den 16 oktober 2023 markerar 100 år sedan Disneys lansering.

Martin Poole, som leder initiativet ”Beyond Church” i Brighton – som kombinerar offentlig konst med kristen spiritualitet – berättade för Premier att medievärlden alltid bör mötas med försiktighet av kristna, men att Disney alltid har formats av en etik som involverar den kristna tron.

”Jag tycker att Disney, allt sedan dess grundande, alltid har varit baserat på en slags sund etik. Disneys familj var mycket troende kyrkobesökare. Walts far byggde faktiskt församlingskyrkan i deras lokala stad och tjänade som diakon. Som familj gick de alla till kyrkan.

”Walt Disney själv skrev: ’handlingar, snarare än ord, uttryckte min uppfattning om vilken roll religionen borde spela i vardagen.'”

Som medlem av prästkyrkan St. Luke’s i Brighton använder Poole filmreferenser ”hela tiden” för att förklara evangeliet i predikningar.

”Om vår tro inte engagerar sig med den verkliga världen omkring oss, vad betyder det då? Det finns så många bra saker som vi kan använda för att illustrera det som är Guds omkring oss.

”Soul (utgiven av Pixar 2020) var en fantastisk upptäckt av livet efter döden. Oavsett om du håller med om grundprinciperna eller inte, finns det intressanta begrepp där.

”En vän frågade mig nyligen om jag kunde rekommendera några filmer till dem att spela med vår ungdomsgrupp och starta en konversation om andliga teman, och det är en riktigt bra att börja med.”

Även om Walt Disney inte längre är här för att säkerställa dessa värden själv berättade Poole för Premier att företagen inom Disney fortfarande är präglade av kristet inflytande.

Pooles första professionella kontakt med Disney var när han höll i begravningen för en av de högre ledningscheferna som tyvärr hade dött plötsligt. Medan han arbetade på Disney säger Poole att han blev ombedd att vara ”en slags pastor för hans avdelning.”

Poole beskriver konst i alla dess olika former, vare sig det är en målning, en musikbit eller poesi, som ”berättar någon form av historia” och säger att kristna som är involverade i konst är inbyggda i Jesus, som också valde att kommunicera genom berättelser.

”Han berättade liknelser och förklarade dem ofta inte, lämnade dem med människor och sa bara, ’Det här är min historia. Du tolkar den på det sätt du vill. Det finns något om Gud där, och det är upp till dig att hitta det.’ Riktigt bra konst gör samma sak. Den predikar inte för människor, men den säger något om Gud som människor kan hitta om de letar.

”Jag tror också att de som är involverade i att skapa konst är involverade i en gudomlig aktivitet eftersom Gud är en skapare. Så när vi skapar något reflekterar vi något av Hans natur, och det är därför vi skapar eftersom vi är skapade i Hans avbild.”

Biskopar kan inte förneka fakta

En försvarare av den katolska kyrkan konstaterar att dess nationella program mot fattigdom och social rättvisa tycks stödja bön till

Flest kristna nobelpristagare

Nobelpriset kommer att delas ut av HM Konungen i Konserthuset i Stockholm på söndag, 10 december, enligt statistik.