KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristna halshuggna i brutal våldsvåg i Kongo – chockerande nyheter!

Påven starkt fördömer våldet i östra Kongo-Kinshasa - uppmanar till fred och medkänsla.

Gerillagruppen ADF, som har kopplingar till Islamiska staten, har tagit på sig ansvaret för att ha dödat tiotals människor i en serie våldsamma attacker som varade flera dagar i flera byar i Kongo-Kinshasa, rapporterar the Christian Post och flera andra medier. Totalt ska 150 människor, varav minst 80 kristna, ha dödats i östra Kongo.

ADF har genomfört flera koordinerade attacker då man gått in i flera byar i provinsen norra Kivu. Enligt Seba Paluku, en lokal ledare i staden Mangurujipa som intervjuades av AFP, hittades vissa offer bundna och halshuggna.

ADF har tagit på sig ansvaret för attackerna. Enligt organisationen Open Doors var attackerna synnerligen brutala, och tydligare inriktat mot kristna än tidigare.

– Kristna tvingas fly, och vissa kyrkor i de drabbade byarna har stängt på grund av de senaste attackerna. Dessa attacker kommer vid en tidpunkt då kristna bönder förberedde sig för skörd, sa Ryan Brown, VD för Open Doors USA, till the Christian Post.

Påven Franciskus har uppmärksammat våldet i Kongo. I ett tal på Sankt Petersplatsen i Vatikanen berättade han om smärtsamma nyheter om sammandrabbningar och massakrer.

– Jag vädjar till nationella ledare och det internationella samfundet att göra allt som står i deras makt för att stoppa våldet och skydda civila liv,” sade han, enligt La Croix.

– Bland offren är många kristna som dödats i odium fidei (’hat mot tron’). De är martyrer. Deras offer är ett frö som gror och bär frukt och lär oss att vittna om evangeliet med mod och övertygelse.

ADF har sitt ursprung i grannlandet Uganda och har existerat sedan 1990-talet. 2019 svor en del av ADF trohet till den Islamiska staten. Gruppen har bekämpats av regeringarna i Kongo och Uganda, men ADF har överlevt och fortsätter att, tillsammans med många andra beväpnade grupper, göra livet för civila i östra Kongo mycket osäkert.