KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
StÀng denna sökruta.

Kristna hotas av hunger, törst och sjukdomar i jihadistattacker i Mozambique! 🚹🙏 #krig #förföljelse #hopp

Mozambique faces humanitarian crisis as jihadists displace Christians, with hunger, thirst, and disease threatening the population.

Enligt en rapport frÄn en stor svensk kristen tidning stÄr kristna och muslimer i Mozambique inför allvarliga hot till följd av jihadistattacker i landet. Konflikten har redan tvingat över 1 miljon mÀnniskor att fly och har krÀvt nÀra 5 000 liv enligt senaste siffrorna.

Biskop AntĂłnio Juliasse varnar för att situationen kommer att försĂ€mras ytterligare, med ”hunger, törst och sjukdom” som omedelbara hot mot den fördrivna befolkningen. Militanta grupper kopplade till ISIS har attackerat över tolv tĂ€tbefolkade byar hittills, vilket har tvingat invĂ„nare att fly till stĂ€der i sökandet efter sĂ€kerhet.

Enligt biskopen har invĂ„nare ”flytt frĂ„n byar som reducerats till aska”, och de bĂ€r med sig endast det nödvĂ€ndigaste i knippen pĂ„ sina huvuden eller pĂ„ familjens cykel – det Ă€r allt de har kvar. RĂ€dslan för framtida attacker driver Ă€ven dem vars byar inte har attackerats att fly.

Appellen frĂ„n biskopen Ă€r att vĂ€rlden inte ska ”glömma de glömda ansikten” som lider i Mozambique och han uppmanar till en fredlig lösning pĂ„ konflikten. Den katolska kyrkan har aktivt bistĂ„tt de fördrivna genom att erbjuda rĂ„dgivning, skydd och annan form av stöd.

Kristna utgör en minoritet i norra Mozambique, men bÄde kristna och muslimska samhÀllen har historiskt samexisterat fredligt. Dock har den senaste upproret lett till en ökning av attacker mot kristna samhÀllen och institutioner.

John Pontifex, talesperson för Aid to the Church in Need (ACN), har gjort mÄnga resor till Afrika och Àr aktivt engagerad i att erbjuda stöd till de fördrivna mÀnniskorna under denna konflikt. Han uttrycker sÀrskild oro för de kristna samhÀllena i omrÄdet och beskriver en ökning av militant jihadistisk aktivitet.

Pontifex pĂ„pekar att han ser en ”massiv förflyttning av mĂ€nniskor” och tillĂ€gger att det finns ”en enorm mĂ€ngd mĂ€nniskor som desperat vill fly och hitta ett sĂ€tt bort frĂ„n vĂ„ldet”.