KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristna i Sudan förbereder sig för världens värsta hungerskris

"Ledare för ny evangelisk allians berättar om sin flykt från Khartoum och valet att ta ställning."

Sudan har nu genomlidit ett år av inbördeskrig, övergångna av kriserna i Gaza och Ukraina . Nästan 16 000 personer har dödats, med 8.2 miljoner på flykt från sina hem, inklusive 4 miljoner barn . Båda siffrorna är globala rekord för intern förflyttning .

FN har uttryckt att det är en ”världens värsta hungerkris” är på gång i Sudan, varnande för att en tredjedel av Sudans 49 miljoner invånare lider av akut matosäkerhet och att 222 000 barn kan dö av svält inom veckor . Trots detta är en internationell nödresponsplan, godkänd av FN-organ inklusive Cindy McCain-leda Världsmatprogrammet, endast sex procent finansierad .

Sudanesiska kristna känner att ”ingen bryr sig” . För fem år sedan hade de stora förhoppningar . I 2019 störtade en populär revolution den långvariga diktatorn Omar al-Bashir . Den nya civila regeringen återkallade lagen om apostasi, avlägsnade islamistiska element från byråkratin och implementerade andra demokratiska reformer . Men 2021 störtade arméns general, i samarbete med ledaren för Rapid Support Forces (RSF) – en regeringsanknuten paramilitär grupp anklagad för grymheter i Darfur – premiärministern .

Förhandlingar med civila ledare krävde en sammanslagning av de två väpnade styrkorna, men ingen av generalerna kunde komma överens om villkoren . Och medan det inte är klart vem som avfyrade det första skottet exploderade konflikten förra året den 15 april i huvudstaden Khartoum . Mycket av den nordafrikanska nationen är nu en krigszon .