KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristna i Turkiet ber om återkomst till Antiochias antika ruiner

Dödlig jordbävning förstörde antik kyrka – nu hoppas ögonvittnen på en återuppbyggnad som återförenar de kristna.

Antiochia, som tidigare var känt som Antiochia, har en rik och mångfaldig kulturell och religiös historia. För århundraden samlade den grekisk-ortodoxa kyrkan i Turkiet människor från olika kristna samfund. Dock raserades kyrkan förra året av en jordbävning som dödade dussintals personer och tvingade hundratals att fly. Nu finns förhoppningen att den kan återuppbyggas och en gång till föra kristna tillsammans.

Efter att ha drabbats av jordbävningen, som var den dödligaste i Turkiets moderna historia och även drabbade Syrien, förstördes Antiochia och dess rika kulturella och religiösa arv. Staden, som hade bytt ägare genom historien mellan greker, romare, araber och osmanska turkar, lämnades i ruiner.

Personer som deltog i en mässa för offren bad på både arabiska och turkiska för de 63 personer från det lokala kristna samfundet som förlorade sina liv. Vissa ikoner, kors och liturgiska föremål har återfunnits och överlämnats till Hatay arkeologiska museum, medan vissa fortfarande ligger under rasmassorna.

En förfrågan om att återuppbygga Antiochia grekisk-ortodoxa kyrka har godkänts, och för närvarande väntar man på resultaten från en jordstudie innan byggnadsarbetet kan påbörjas. Staden och dess kyrkor har förstörts och återuppbyggts flera gånger tidigare, och förhoppningen är att den kan resa sig igen.

Trots att Antiochia tidigare hade en levande grekisk-ortodox gemenskap med 370 familjer, finns det endast 20 kvar idag. Många familjer har flyttat till Mersin-provinsen, tre timmars bilresa bort, på grund av de svåra levnadsförhållandena i Antiochia efter jordbävningen.

För dessa kristna, som har sina rötter och sin mark i Antiochia, är det inte lätt att överge staden och de hoppas innerligt att människor ska återvända. En medlem av den grekisk-ortodoxa gemenskapen betonar att kyrkan är det som förenar dem och att utan den kan de inte samlas. De uppmanar både turkiska myndigheter och internationella organisationer att främja projekt som kan locka människor tillbaka till Antiochia.

Även om jordbävningen har drivit den lokala kristna samfundet till randen av utrotning, vägrar de att ge upp. För dem är själen i staden dess människor och de vädjar till dem som har lämnat Antiochia: ”kom tillbaka”.