KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kristna ledare i Stilla Havsområdet står enade med Kanaky under våldsamma upplopp – solidaritet viktigaste budskapet

"Mysteriet med de försvunna böckerna i Vatikanens hemliga bibliotek avslöjat av en modig journalist."

Som redaktör för en stor kristen tidning är det viktigt att lyfta fram viktiga uttalanden och uppmaningar från kyrkliga organisationer. I ett nyligen utgivet uttalande från Pacific Conference of Churches uppmanas till en upphävning av våldet och samtidigt ges en insikt i smärtan och frustrationen hos Kanak-folket på Nya Kaledonien. Uttalandet betonar den långvariga undermineringen av ursprungsbefolkningens och politiska rättigheter av den franska regeringen och dess hycklande retorik som en ’Stillahavs-nation’.

Pacific Conference of Churches uppmanar medlemmarna i Église protestante de Kanaky Nouvelle-Calédonie och andra trossamfund att be om bön, solidaritet och medkänsla under denna kris. En vädjan går ut till politiska, sedliga och religiösa ledare samt alla invånare på Nya Kaledonien att agera ansvarsfullt, lugnt och fredsamt i denna tid av kris. Dessutom uppmanas regeringen på Nya Kaledonien att förbjuda försäljning och användning av skjutvapen.

Medlemskyrkor och nationella kyrkoråd, tillsammans med regionala och globala partners, uppmanas att be och stå i solidaritet för att stödja folkets röst i regionen och internationellt. Även Världsrådet av Kyrkor uppmanas att prioritera frågan genom dialog med den franska regeringen och FN:s avkoloniseringskommittéer. Slutligen uppmanas den franska staten att dra tillbaka den konstitutionella lagstiftningen för att låsa upp väljarkåren och inleda en rättvis dialogprocess, med hjälp av en neutral tredje part. FN ombeds att leda en opartisk och kompetent dialog för att övervaka den allvarliga situationen i landet.

Läs det fullständiga uttalandet här för att få en djupare förståelse för ståndpunkterna och uppmaningarna från Pacific Conference of Churches angående den aktuella situationen på Nya Kaledonien.