KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Kristna redaktörens chockerande upptäckt om hinduiska äktenskap: Inga regler mot giftermål utanför tron!”

"Studie visar: 38% av amerikanska hinduer gifter sig utanför den hinduiska tron."

När Sinclair Sawhney träffade sin man, Deepak, på en konstutställning för 30 år sedan, var han ”bara en mass kul, riktigt söt”, berättade hon. ”Och han var läkare. Men inte arrogant!”.
Enda tveksamheten, enligt Sawhney, var varningen hon fick från vännen som ordnade mötet: Deepaks familj, sa vännen, var ”supertrogen indisk”.
”Jag tänker, ’Jag vet inte ens vad det betyder'”, sa Sawhney, en europeisk amerikan som växte upp i södra Kalifornien och gick i metodist- och presbyterianska kyrkor med sin familj.
Hon skulle snart få reda på det. När de skickade ut sina bröllopsinbjudningar efter två års snabb romans, berättade Deepak äntligen för sina föräldrar om henne, avbrytande sin mors plan att introducera honom för en hinduisk kvinna.
”Min svärmor sa det enda som gav henne hopp var att jag hade en masterexamen och att mina föräldrar fortfarande var gifta”, sa Sawhney, en före detta lärare som nu skriver romantiska romaner. ”Människor sa mig rakt i ansiktet att interraciella äktenskap aldrig fungerade, att de aldrig skulle låta sina barn gifta sig med en vit person”.
Sawhney tillskriver sina svärföräldrar dialogen som dyker upp i hennes serie, Misguided Masala Matchmaker, om blomstrande kärlek mellan indiska par. Den första romanen i serien, ”A Hard Yes,” ekar hennes historia: Ett interreligiöst, interracialt par navigerar mellan familjens förväntningar och kulturer, vilket slutligen stärker deras kärlek. ”Jag är inte så cool som huvudpersonen, dock,” sa Sawhney.
I gymnasiet hade Sawhney åkt på kyrkans missioner till Mexiko, men när hon gifte sig (i en ceremoni som kombinerade hinduiska och kristna inslag), hade hon få återstående kopplingar till kyrkan, och kände att den blivit ”konservativ, dogmatisk och vitinriktad”. Samtidigt erbjöd hennes mans hinduism henne en helt ny värld: ett ändlöst antal berättelser, myter, ”badass” gudinnor och en verklig filosofi om ”hur man kan bli den bästa versionen av sig själv”.
Paret, som nu bor i Portland, Oregon, hittade sin andliga ”sweet spot” på Seattle Center for Spiritual Living, en gemenskap där pluralism, aktuella händelser och historia undervisades, och de kunde smälta samman sina traditioner på ett sätt som matchade deras nya blandade familj.
”Världen är en så stor plats och det finns så många olika människor”, sa hon. ”Jag tror att genom att ha två religioner, så är det som att du får dubbelt så mycket”, tillägger att med perspektivet av två trosuppfattningar, ”kan du acceptera fler människor, du kan ha mer empati. Jag tror att du också kan förstå din egen plats bättre.”
Sawhneys dotter, Lakshmi, en 22-årig college-student som är uppkallad efter den hinduiska gudinnan för välstånd, säger att hon tillbringade större delen av sitt liv i Portland som ”en vit kvinna som heter Lakshmi.” Men när hon blev äldre, att lära sig sin fars språk och punjabi-kultur hjälpte henne att ”förena” sina två identiteter. Förra sommaren bodde Lakshmi i Jaipur, Indien, under ett tre månaders Hindi-språkintensivprogram.
”Jag har ansträngt mig i mitt liv för att resa, lära mig mer om olika kulturer och människor”, sa Lakshmi. ”De relationer jag har knutit med människor med olika religiösa bakgrund och trosuppfattningar har varit mer tillfredsställande än relationerna jag har bildat med människor som är som jag.”
Interreligiösa, interkulturella eller interraciala äktenskap är inte längre lika tabubelagt som när Sinclair och Deepak Sawhney gifte sig. Nästan 40% av amerikanska äktenskap är mellan människor med två olika trosinriktningar, enligt en Pew Research-studie. Bland amerikanska hinduer fann en undersökning av organisationen Interfaith Shaadi att 38% gifter sig utanför den Dharmiska trosparaplyet – hinduism, sikhism, jainism och buddhism.
Dilip Amin, grundaren av Interfaith Shaadi och direktör för Peninsula Multifaith Coalition of San Francisco, sa att ingenting i hinduisk doktrin förhindrar dess anhängare från att gifta sig med kristna, muslimer eller judar. Amin sa att han sedan 2006 har rådgivit över 1,200 sydasiatiska amerikaner i interreligiösa relationer.
”Om du vill gifta dig interreligiöst, och är väldigt tydlig med varandras grundläggande förståelse av religion, då är resten vackert,” sa Amin, som är hindu. ”Du går på deras religiösa ritualer, du utför våra ritualer… Det finns mer kärlek.”