KRISTNA NYHETSBYRÅN

Kristna som sökt skydd i en kyrka i Gaza blev ”kollateralskada” när en explosion dödade minst 16

Lästid: 2 minuter
Minst 16 kristna har dödats i en explosion på ett grekisk-ortodoxt kyrkoområde i Gaza.

Minst 16 kristna har dödats i en explosion vid en grekisk-ortodox kyrka i Gaza City. Det inträffade på torsdagskvällen när hundratals människor – många av dem kristna som har förlorat sina hem – hade sökt skydd i den gamla kyrkan St Porphyrius och dess byggnader. Det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem har anklagat Israel för attacken, medan Israels försvarsmakt (IDF) säger att man utreder händelsen.

Rev Dr Jack Sara, president för Bethlehem Bible College, kommenterade händelsen till Premier.

”Jag kunde inte sova i natt eftersom jag höll kontinuerlig kontakt med våra kollegor, studenter, vänner och familjer som för närvarande befinner sig i Gaza. Många av dem har sökt skydd i denna kyrka.

”Över två miljoner människor har bott i Gaza, som endast är 88 kvadratmiles stor, vilket innebär cirka 20 000 människor per kvadratmile. Så när det sker bombningar på en plats som denna, kommer civila att bli träffade som kollaterala skador.

”Kristna i Gaza är sällsynta. Det finns färre än tusen kristna i Gaza och de inkluderar en grekisk-ortodox gemenskap, en katolsk gemenskap, en protestantisk evangelikal gemenskap och några andra. Dessa har främst sökt skydd i kyrkor eftersom deras hem har bomberats och de kände sig hotade där de bodde. De evakuerade och sökte skydd i kyrkorna i tron att dessa skulle vara säkra, eftersom de har sovsalar, kors och kanske en grekisk flagga, eller Franciskus- eller Vatikanflaggor, och att de därmed inte skulle bli bombade.

”Det var vad de trodde. Så de stannade i dessa kyrkor; 400 av dem befann sig i den grekisk-ortodoxa kyrkan, och cirka 400 av dem stannade i den katolska kyrkan. Dessa två kyrkor var de främsta tillflyktsorterna för de kristna. Men tyvärr träffades kyrkan hårt i natt. Detta var en av de äldsta kyrkorna, den har funnits där sedan fjärde århundradet. Detta händelseförlopp förvärrar bara de humanitära svårigheter som Gaza går igenom.

”Som kristna behöver vi be för situationen.”

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande