I spåren av Jaranwala-tragedin har det uppstått en oroande trend med eskalerande hädelseanklagelser. Den 20 augusti, i staden Sargodha, anklagades en ung kristen för hädelse på grund av en Tiktok-video. Anklagelserna chockade kristna i området.
I en avlägsen by upptäcktes brända sidor av Koranen nära en moské. Det gjorde många muslimer upprörda och de kristna som bodde där hotades. I en annan del av landet, i ett område i staden Rawalpindi, gick det också rykten om att någon skulle anklagas för hädelse. Det skapade panik och 200 familjer övergav sina hem av rädsla för att något liknande skulle hända som i Jaranwala.
Den allvarligaste aspekten är dock det djupa trauma som dessa incidenter leder till. Trauma har blivit en ständig följeslagare. Enligt en rapport från National Commission of Justice and Peace så är det uppskattade antalet anklagelser enligt blasfemilagen, mellan år 1987 och 2021, 1761 stycken. Bland de anklagade är 931 anklagelser mot muslimer, 530 ahmadiyya, 41 hinduer och 246 kristna.
I Jaranwala har polisen arresterat flera av de personer som deltog i mobben. Men Frälsningsarméns ledare i Jaranwala, major Mashooq Masih, är förbittrad över stödet som dessa får av allmänheten. ”Hela marknaderna i Jaranwala stängdes som en del av protesterna mot arresteringen av vandalerna. Polisen och myndigheterna bad dem att öppna sina butiker, men de gjorde det inte, utan de fortsätter att protestera mot arresteringarna.”
Den kristna kommissionären Shaukat Sindu Masih pekar på att de hårdast drabbade är kvinnor och barn. Han berättade om en ung kristen elev som har muslimska klasskompisar. Han har nu blivit hotad genom Whatsapp och anklagades av sina klasskamrater för att inte respektera deras heliga skrifter. Andra elever har också råkat ut för liknande trakasserier och hot, och vill inte gå till skolan eftersom de känner sig osäkra och rädda.
”Vi undrar om det här traumat någonsin kommer att ta slut, och om de kommer att kunna gå tillbaka till skolorna”, säger Shaukat Sindu Masih.
En sjuåring i Jaranwala berättar om rädslan.
”Om de kan förstöra våra kyrkor och hem kan de också attackera mig.”
Shazia Amjad, som är söndagsskolelärare i den presbyterianska kyrkan i Jaranwala, berättar att så fort som angriparna kom så rusade de ut till fälten. ”Där jag stod såg jag rivningen av min kyrka. De klättrade först på toppen av kyrkan, spottade på korset och efter att ha slagit det med sina tofflor, brände de det efter att ha smutsat ner det.” De stannade tre dagar utomhus, och han såg många barn svimma av rädsla.
Flera kyrkoledare och människorättsaktivister har krävt att myndigheterna utreder attacken och beskyddar de religiösa minoriteterna i Pakistan. Men liknande attacker har skett tidigare, och även då har ansvariga politiker lovat att genomföra utredningar, vilket dock aldrig skett.
”Man undrar om lämpliga åtgärder vidtagits för att stoppa sådana incidenter, då skulle det inte ha funnits någon Jaranwala-incident. Låt oss nu inte förlora denna möjlighet att bestämt arbeta tillsammans för att söka svaren, betonade biskopen Azad Marshal.
Pakistanska kristna, som är motståndskraftiga i sin tro, står enade mot de krafter som försöker så oenighet. Deras resa mot stabilitet och säkerhet är en kollektiv strävan, som kräver global uppmärksamhet och ett uthålligt engagemang för att upprätthålla deras mänskliga rättigheter.
Kashif Nawab
Kashif Nawab är frilansjournalist inriktad på MR-frågor, demokrati och situationen för religiösa minoriteter. Han skriver för en rad pakistanska och internationella tidningar.