KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kyrkor brändes, 30 döda i nya konflikter i Nigerias delstat Plateau

3 min lästid
Det finns rapporter om att två kyrkor har bränts ner och 30 personer har dödats i attacker i Nigerias delstat Plateau.

Det har rapporterats att två kyrkor har bränts ner och 30 personer har dödats i attacker i Nigerias Plateau State. Händelserna utlöstes av ett misslyckat rån av boskap i staden Mangu på tisdagen. Enligt BBC blev situationen dödlig när boskapen rymde ut på en väg, vilket ledde till ytterligare kaos och våld de kommande 48 timmarna mellan den kristna Mwagaful gemenskapen och den muslimska Fulani gruppen.

Sådana attacker har varit vanliga, med motiv som religiösa och stamkonflikter, samt dispyter över mark mellan främst kristna jordbrukare och muslimskt dominerande nomadiska nomader. Joseph Gwankat, chef för Mwaghavul Development Association (MDA), säger att attackerna var riktade mot flera byar, inklusive Kwahaslalek, Kinat och Mairana, som ligger på gränsen mellan Mangu och Barkin Ladi.

”Offren hade sökt skydd hos en gemenskapsledare efter tidigare oro i Mangu. Angriparna omringade huset och dödade de som var inne”, berättade Gwankat för Reuters via telefon. Överlevande rapporterade att beväpnade män sköt slumpmässigt mot människor, inklusive kvinnor och barn, och satte eld på hus och egendom.

Detta följer nyheten om 300 dödsfall under riktade attacker mot kristna byar i Plateau State på julafton. MDA skyllde attacken på herdar och ifrågasatte varför trupperna som utplacerats av den federala regeringen i området sedan julaftonsattackerna inte ingrep för att stoppa våldet.

Nigerias försvarstalesperson Tukur Gusau sa att militären förblir neutral efter anklagelser om partiskhet i konflikten och tillade att trupperna svarade professionellt och enligt reglerna för engagemang. De senaste attackerna kommer i en tid av ökad våldsamheter i Plateau, där det har skett upprepade sammandrabbningar mellan nomadiska herdar och lokala jordbrukssamhällen.

Plateaus guvernör Caleb Mutfwang fördömde attackerna och uppmanade till lugn eftersom hans regering ”vidtar proaktiva åtgärder för att stoppa ytterligare förstörelse av liv och egendom”, sade hans kansli i torsdags. Samtidigt visar en ny rapport från Makurdi-datas stiftelses Foundation for Justice, Development and Peace att hundratals människor dödades i 119 militanta attacker mot övervägande kristna samhällen bara i en stat under det senaste året.

Rapporten uppger att extremister mördade 414 personer och skadade, våldtog eller kidnappade nästan 100 personer i Benue State förra året. Pater Remigius Ihyula, chef för Foundation for Justice, Development and Peace, berättade för välgörenhetsorganisationen Aid to the Church in Need: ”Nigerias mellanbälte, som inkluderar Benue State där stiftet Makurdi finns, är känt för sina mycket bördiga marker och har blivit en slagfält i dessa konflikter.

”Fulanin kommer från platser så långt bort som Republiken Niger eller de norra staterna Sokoto eller Katsina.” Han sa att Fulani-militanterna är ”beväpnade med tunga vapen” och utger sig för att vara ”nomader på jakt efter föda till sin flock, men agerar som jihadister för att sprida islam som en ideologi”. Första kvartalet 2023 var det mest våldsamma, med 18 attacker i januari, 15 i februari och 18 i mars, vilket ledde till minst 163 dödsfall. April var den dödligaste månaden, med 63 mördade i nio attacker.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.