KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Kyrkor erbjuder skydd åt tusentals förflyttade i Burma när rebeller ökar attacker

Fördrivna civila i Burma söker akut skydd i kyrkor inför en ny offensiv av burmesiska rebeller.

Displacerade civila i Burma söker akut skydd i kyrkor i ljuset av en färsk offensiv av burmesiska rebeller. En inbördeskrig, mellan beväpnade rebellgrupper och det styrande militärjuntan, har lett till omfattande våld under nästan tre år, inklusive förstörelse av ett flertal gudstjänstplatser och förflyttning av hela byar.

I januari brändes en huvudsakligen katolsk by ner av militären, vilket förstörde både hus och en över 100 år gammal kyrka.

Efter en ny serie attacker söker många människor som har hamnat mitt i stridigheterna skydd i kyrkor för att hitta en trygg plats att bo på. Enligt välgörenhetsorganisationen Hjälp till kyrkan i nöd, som arbetar med förföljda kristna runt om i världen, öppnar lokala kyrkor sina dörrar, men säkerheten för dem som tas in garanteras inte ens inom helgedomen.

John Newton från välgörenhetsorganisationen berättar för Premier att lokala kyrkor har erbjudit hjälp sedan striderna startade: ”Sedan februari 2021, när den senaste statskuppen inträffade, har kyrkan öppnat sina dörrar för alla som söker fristad.” Newton säger att senaste siffrorna från FN visar att 2 miljoner människor har fördrivits av stridigheterna. Han säger att de hör berättelser om kyrkan som uppvisar ”barmhärtighetens handlingar, vänlighetens handlingar… gång efter gång, i församling efter församling,” och om kristna som ”är den gode samariten och hjälper dem som behöver”.

Regina Lynch, internationell verkställande direktör för den katolska välgörenhetsorganisationen Hjälp till kyrkan i nöd, säger att de har hört om allvarliga attacker i flera stift, med oroande rapporter om ”stressande incidenter inom heliga områden”. Välgörenhetsorganisationen säger att vissa kyrkor har blivit ”konfliktzoner” och att religiösa institutioner har ”tvingats evakuera”.

En del skador på kyrklig egendom har rapporterats, och välgörenhetsorganisationens lokala partners har vädjat om böner. Ms Lynch säger att när världen brottas med mer aktuella konflikter som kriget i Ukraina och mellan Israel och Hamas fruktar kristna i Burma att världen har glömt deras lidande: ”Bland de många konflikterna i världen just nu känner människorna i [Burma] Myanmar sig övergivna mitt i sitt lidande… vår solidaritet är en ljusstrimma i den mörker de står inför.”

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd