KRISTNA NYHETSBYRÅN

Kyrkori av Kristus inom Luso-Afrika

Lästid: 3 minuter
Vi ber om ursäkt för det inträffade och hoppas att ni kan acceptera våra djupaste ursäkter för de besvär som detta har orsakat.

Luso (Portugisiska)-Afrika inkluderar minst 14 miljoner människor som talar portugisiska som modersmål. Vissa demografer uppskattar att 50 miljoner afrikaner talar språket. Portugisiska talas främst i sex länder på kontinenten.

Representanter från fyra av dessa länder deltog i den Luso-Africa Globala Missionssamlingen, som sponsrades av LAMP International, Gospel Share Missions, Iron Rose Sister Ministries och Igreja de Cristo em Angola.

Medlemmar i kyrkor av Kristi i Ekvatorialguinea (5.), där spanska, portugisiska och franska talas, kunde inte närvara. Öarna São Tomé och Príncipe (6.) har inga kända kyrkor av Kristus.

Källor: CIA World Factbook, ”Kyrkor av Kristus runt om i världen” av Mac Lynn.

Luso-Afrika inkluderar fem länder där portugisiska är det nationella eller dominerande språket – Angola, Moçambique, Kap Verde och Guinea-Bissau – samt Ekvatorialguinea, som talar en kombination av portugisiska, spanska och franska.

1. ANGOLA
Södra Afrika, befolkning 34,5 miljoner. Ett missionslag från Kyrkor av Kristus i USA var tvungna att få sponsring från en befintlig religiös grupp i Angola för att kunna tjäna där. Till lagets förvåning fanns redan Igreja de Cristo (Kristi kyrka) i Angola. Gruppen har rötter i angolanska krigsflyktingar i Demokratiska republiken Kongo. Laget fungerar som missionärer för Igreja de Cristo. Sällskapets juridiska representant, Andre Banda, reste till USA och besökte samlingar och universitet associerade med Kyrkor av Kristus. Han förlängde inbjudningar och undertecknade visumpapper för deltagarna i sammankomsten.

”Kanske kommer ingen nu att glömma att det finns en Kristi kyrka i Angola,” sade Banda till deltagarna. ”Tack för att ni accepterade vår inbjudan.”

2. MOZAMBIQUE
Södra Afrika, befolkning 32 miljoner. Trolldom och krig spelade en roll i Gonçalves Inácios resa till Kristus. Både hans föräldrar utövade traditionella trosläror. Hans far påstod sig kunna bota människor och se in i framtiden.

När en evangelist gifte sig med Inácios syster var familjen fattig och försökte få regeringen att stoppa henne från att gå i kyrkan. Sedan dödade soldater från en fraktion i det inbördeskrig som pågick i Moçambique en annan av Inácios svågrar, en person som familjen älskade. Varför kunde inte hans far förutse det? Efter flera dagars gråt sprang Inácio till evangelistens hus och sa att han ville bli kristen. Det var 1986, och han har aldrig tittat tillbaka. Nu tjänar Inácio och hans familj som missionärer för makua-folket i norra Moçambique.

3. KAP VERDE
Tio öar utanför Västafrikas kust, befolkning 588 000. Flera kapverdier lever utanför öarna än på dem. Unga människor flyttar därifrån för arbete och lämnar ibland barnen kvar. Gäng är ett problem, säger Adriano Lopes, en baptistpastor i huvudstaden Praia.

Det finns inga Kristi kyrkor, men en brasiliansk kyrkmedlem som har bott på Kap Verde i 14 år bjöd in LAMP International att besöka. Nathan Holland och Charles Kambungo talade på en interdenominationell ledarutbildningsskola. De träffade Lopes och bjöd in honom till Angola. ”Även om den här konferensen är för medlemmar i Kyrkor av Kristus tillåter de andra kyrkor att lära sig dessa verktyg,” säger Lopes och tillägger att han ser fram emot att samarbeta ”för att nå de förlorade.”

4. GUINEA-BISSAU
Västafrika, befolkning 2 miljoner. Ghananska kristna sände missionärer till Guinea-Bissau två gånger, men båda dog oväntat. När de bad Abdou Sidibeh att tjäna den unga Kristi kyrka där blev ”till och med min familj oroad,” sade han. De sade till honom: ”Du kommer att bli nästa att dö.”

Han gick ändå, och sa till familjen att han skulle stanna ”tills den dagen Gud kallar mig.”

Född i Guinea-Bissau till en animistisk far och en muslimsk mor blev Sidibeh en kristen efter att ha hittat ett övergivet exemplar

Biskopar kan inte förneka fakta

En försvarare av den katolska kyrkan konstaterar att dess nationella program mot fattigdom och social rättvisa tycks stödja bön till

Flest kristna nobelpristagare

Nobelpriset kommer att delas ut av HM Konungen i Konserthuset i Stockholm på söndag, 10 december, enligt statistik.