Under tvådagarsmötet delade kommissionens fem arbetsgrupper framsteg med att hantera kritiska frågor som klimatförändringar, biologisk mångfald och markdegradering, där man betonade behovet av att lyfta fram ursprungsfolkens och ungdomarnas röster.. Kommissionen diskuterade även sin roll inför de kommande Förenta Nationernas klimatkonferenser, specifikt Förenta Nationernas ramkonvention om klimatförändringar COP29, Förenta Nationernas konvention om biologisk mångfald COP16 och Förenta Nationernas konvention för att bekämpa ökenspridning COP16. Dessa konferenser, kända som trippel-COPs, ger en viktig möjlighet att hantera de sammankopplade utmaningarna med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och ökenspridning..
Athena Peralta, CCJSD-direktör, betonade vikten av att hålla de stora förorenande nationerna ansvariga. ”Fokus för påverkan i dessa sammanhang kommer vara att uppmana de främsta bidragsgivarna till de trippel ekologiska kriserna att betala för planetär återställning och kraftigt minska sina koldioxidutsläpp,” sa hon.. Biskop Julio Murray från Engelska kyrkan i Panama, och CCJSD-moderator, lyfte fram diskussionernas betydelse och noterade att de berikat kommissionens förslag om en ekumenisk decennium för klimaträttvisa. ”Det är ett förslag som hela kommissionen kan stå för,” sa Murray och pekade på konsensusbyggandet som en nyckelstyrka..
Pastor Dr. Hyunju Bae, CCJSD vice moderator, reflekterade över kommissionens arbete utifrån en andlig grund och använde sig av idén om ekumenisk geometri. ”I vår uppförsbacke kan CCJSD fortsätta att näras och upprätthållas av hoppet från den punkten, vilket inte sviker oss (Romarbrevet 5:5), och fortsätta att arbeta tillsammans för världens omvandling,” sa Bae.. Inför kommissionens nästa personliga möte i februari 2025, uppmanade Fr VM Matthew från Mar Thoma-kyrkan i Indien gruppen att undersöka påverkan av pågående konflikter på planetens hälsa och föreslog att detta skulle vara ett fokus för framtida diskussioner..
CCJSD bekräftade sitt åtagande att följa uppmaningen från WCC 11th Assembly i Karlsruhe att sträva efter rättvisa och hållbarhet genom sitt uttalande ”Den levande planeten – Strävan efter en rättvis och hållbar global gemenskap.” Trosgemenskaperna uppmanas världen över att stå enade i kampen för klimaträttvisa och erbjuda moralsk ledning i en tid av miljökris..