KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Latino-episkopalier i fokus med Gutiérrez som nominerad biskop

Latino episkopala präster framhåller att deras församlingar blomstrar.

Episkopalen Daniel G.P. Gutiérrez från Pennsylvania Diocese framhöll att de inte är ett välgörenhetsprojekt utan kyrkan själv under sin tal vid Nuevo Amanecer-konferensen i North Carolina. Han är nu en av fem kandider till ärkebiskopsvalet som äger rum under Generalkonventionen. Om han väljs skulle han bli den mest framträdande latino-ledaren för en religiös grupp i USA.

Gutiérrez har rötter från New Mexico och Jalisco, Mexiko, och har tidigare arbetat inom politiken i New Mexico. Trots Episkopalkyrkans likheter med den katolska kyrkan är endast 2% av medlemmarna latino, enligt en 2014 Pew-studie. Emellertid visar data från Pew att den katolska kyrkan tappar medlemmar, varav 23% är tidigare katoliker.

Latino Episkopala präster menar att deras församlingar växer. I Maryland samlades 400 personer till tre spanska gudstjänster på Pingstdagen. Prästen Vidal Rivas understryker församlingens vitalitet och styrka genom olika aktiviteter och samarbeten. Samtidigt kämpar latino-episkopaler med att få full delaktighet och tillhörighet i kyrkan.

Att hitta ekonomiskt stöd för prästutbildningen har varit en utmaning för immigranten Alejandra Trillos från Colombia. Trots begränsade resurser på vissa församlingar har gemenskapen visat stor hjälpsamhet. Prästen Vidal Rivas vittnar om motstånd från engelskspråkiga grupper men hyllar den stödjande miljön för nyanlända immigranter hos San Mateo.

Latino-ministärerna i Episkopalkyrkan står inför utmaningen med att skapa en enhet och identifiering med hela kyrkan. Trots att kandidaterna Gutiérrez och Guillén inte kunde kommentera valet, betonar prästen Santi Rodriguez vikten av att välkomna latino och personer av färg för deras unika bidrag. Rodriguez hoppas på en fortsatt intentionell inkludering och samarbete för en mer mångfaldig och enhetlig kyrka.