KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Leverna av sextio offer från Manipur lyfts med flyg till sina familjer för begravning

Ett formellt uttalande från Christian Solidarity Worldwide (CSW) säger att sextio personers kroppar har återlämnats till deras familjer, efter att de förlorade sina liv under etnisk och religiös våld i Manipur i Indien.

Kropparna av sextio människor som förlorade sina liv i etniskt och religiöst våld i delstaten Manipur i Indien har återlämnats till deras familjer. Offren blev dödade i maj efter att våld utbröt mellan den övervägande hinduiska Meitei-samhället och deras minoritets kristna Kuki-grannar. Välgörenhetsorganisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) säger att deras källor rapporterar att fördröjningen med att återlämna kropparna till släktingarna berodde på säkerhetsproblem med att flytta kropparna från ett samhälle genom ett område där ett annat samhälle utgör majoriteten. Delstatsregeringen fattade beslutet att flyga kropparna för att undvika ytterligare konflikter.

I november beordrade Indiens högsta domstol att kropparna skulle få en värdig begravning, men majoriteten av dem förblir oavhämtade, efter rapporter om att släktingar möter påtryckningar från civilsamhällesorganisationer att inte acceptera dem. CSW:s grundare och president Mervyn Thomas sa: ”CSW är fortfarande djupt sorgsen över förlusten av liv under de senaste sju månaderna i Manipur, men vi är tacksamma mot högsta domstolen för att ha beordrat frisläppandet av de avlidnas kroppar. Detta kommer att möjliggöra för familjer som har förlorat sina nära och kära att genomföra de sista riterna och begrava sina döda i frid, och vi hoppas att det markerar ett steg mot avslutning.”

CSW säger att 153 medlemmar av Kuki-samhället dödades i våldet, medan över 45 000 blev hemlösa. Över 200 byar, 7 000 hus och 360 platser för tillbedjan har bränts sedan våldet utbröt, efter vad Kuki-folket säger började som en fredlig protest i Manipur den 3 maj.