KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Libanesiska kristna förbereder sig inför om Hizbollah ansluter sig till konflikten, trots optimism

Vid Libanons gräns mot Israel hoppas invånarna i en kristen by på att undvika krig samtidigt som de förbereder sig för en eventuell försämring av fientligheterna mellan den libanesiska shiamuslimska gruppen Hezbollah och Israel.

I byn Rmeich vid Libanons gräns mot Israel hoppas invånarna på att undvika krig samtidigt som de förbereder sig för möjligheten av växande fiendskap mellan den libanesiska shiamuslimska gruppen Hezbollah och Israel . Beläget bara ett par kilometer från gränsen har byn redan drabbats av konflikten mellan Israel och den iranskt stödda Hezbollah, den dominerande kraften i södra Libanon. Hälften av invånarna har flytt norrut sedan granater började falla intill kullarna i närheten. Med en störd olivskörd har deras levebröd också påverkats av den värsta våldsamheten i södra Libanon sedan Hezbollah och Israel krigade 2006.

Byn, precis som resten av Libanon, känner turbulensen från konflikten som rasar cirka 200 kilometer bort mellan Israel och den palestinska gruppen Hamas, en allierad till den tungt beväpnade Hezbollah. De som stannar kvar i Rmeich verkar ovilliga att diskutera politiken i krisen som har fört konflikten till deras dörrsteg. De försöker bevara någon form av normalitet i byn vars kyrka från 1700-talet fortfarande håller mässa tre gånger om dagen.

”Jag skulle inte säga att vi känner oss säkra, men situationen är stabil”, säger byprästen Toni Elias, 40 år, när en militär drönare surrar ovanför. ”Om vi inte hör drönaren tror vi att något konstigt pågår. Vi är vana vid den varje dag, dygnet runt”, säger Elias.

Rmeich är en av ett dussintal kristna byar vid gränsen mot Israel i övervägande shiamuslimska södra Libanon. Under kriget 2006 sökte cirka 25 000 människor från omkringliggande städer skydd i Rmeich. Minnena från konflikten 2006 är fortfarande starka. Rmeichs invånare och välgörenhetsorganisationer har inrättat ett tillfälligt sjukhus i en skola, ifall striderna mellan Hezbollah och Israel – hittills främst koncentrerade till områden vid gränsen – förvärras.

”Vi använder det inte om det inte blir krig och vägarna stängs, och inshallah (om Gud vill) kommer detta inte att hända”, säger Georges Madi, en läkare från byn.

Spänningarna påverkar den lokala ekonomin och förvärrar svårigheterna för människor som fortfarande lider av effekterna av Libanons katastrofala finansiella sammanbrott för fyra år sedan. ”Om kriget förlängs kan vi inte stanna här. Det finns inget arbete eller pengar”, säger Charbel Al Alam, 58 år, som försörjer sig på tobaksodling, historiskt sett en viktig industri för södra Libanon. ”Under kriget 2006 torkade tobaksplantorna ut på fälten och ingen kunde skörda dem. Ingen kompenserade oss”, säger han.

Även om bönderna har kunnat skörda årets gröda oroar de sig för om de kommer att kunna plantera nästa års gröda. Affärerna i Rmeich har generellt sett stängt ner, säger flera lokalbor. Till skillnad från omgivande områden finns det ingen synlig Hezbollah-flagga i Rmeich. Utan att kritisera Hezbollah påpekade borgmästaren Milad Al Alam att Libanons armé bör vara den enda militära styrkan i Libanon – en åsikt som även Hezbollahs motståndare framför och som säger att deras arsenal har underminerat staten. ”Vi önskar att beslutet om krig och fred fanns i våra händer. Om det vore fallet skulle situationen vara annorlunda”, säger han.

Staden har ingen skyddsrum eller officiell evakueringsplan för sina kvarvarande 4 500 invånare om kriget förvärras, tillägger han. ”Människor var fast i byn i 17 dagar 2006”, säger han. Elias, prästen, säger att han är övertygad om att Rmeich inte kommer att bli träffad. ”Så länge vi är här, levande i byn. Vi vill inte krig, vi är en fredlig by… så byn förblir säker om andra flyr till den.”