KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Manifestation i Göteborg för de kidnappade

En tyst manifestation hölls på söndagen för att hedra de 242 israelerna som tros blivit kidnappade av Hamas.

En tyst manifestation ägde rum på Götaplatsen i Göteborg där 242 blå och vita ballonger vajade runt statyn Poseidon. Varje ballong var knuten till ett fotografi av en person som rapporterats saknad och tros hållas som gisslan av Hamas. Arrangemanget, som inte annonserades officiellt, var enligt Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen i Göteborg, avsett att hållas för slutna grupper. Trots det kom många personer och visade sitt stöd.

Stutzinsky uttryckte sin sorg och vrede över situationen, och nämnde hur hotet mot judarna i Sverige upplevs starkt för närvarande. Säkerhetsproblemen för Sveriges judar är betydande, menade han och jämförde det med 1930-talets situation. Amos Algani, en representant för den israeliska gruppen i Göteborg, uttryckte också sin bestörtning över förlusten av tre vänner i Hamas attacken. Han betonade vikten av att förstå bakgrunden till konflikten. Jörgen Knudtzon, ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Väst, talade om förtvivlan över de kidnappade och påpekade hotet mot demokratin i Sverige.

Knudtzon ansåg att Sverige har varit förljugen när det gäller konflikten och att man måste agera för att förhindra att Hamas kan fortsätta sina attacker. Trots allt, tycktes manifestationen vid Götaplatsen vara en fin gest. Den bör dock också kopplas till det höga säkerhetsarrangemang som judarna i Göteborg måste leva med, avslutade han.