KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Mässa hållen och kyrkklockor ringer för offren i Prag-skjutningen

Kyrkklockor har klingat i hela Tjeckien när landet håller en nationell sorgedag för offren för masskjutningen på ett universitet i Prag.

Klockorna i kyrkor runt om i Tjeckien har ringt när landet håller en nationell sorgedag för offren för torsdagens masskjutning vid ett universitet i Prag. En tyst minut har också hållits för offren som dog när en 24-årig student, David Kozak, öppnade eld på Charles University och dödade 13 personer innan han tog sitt eget liv. En annan person avled senare på sjukhuset. Studenter har tänt tusentals ljus vid improviserade minnesplatser på konstfakulteten där skjutningen ägde rum.

Landets premiärminister, Petr Fiala, som närvarade vid en mässa i Prags Katedral, sa: ”Det är svårt att hitta ord för att uttrycka avståndstagande å ena sidan och, å andra sidan, smärtan och sorgen som hela vårt samhälle känner i dessa dagar före jul.” I ett telegram försäkrade påven Franciskus landet om sina böner och sa att han är ”djupt bedrövad” över skjutningen. Han anförtrodde ”de som har dött till Guds barmhärtiga kärlek” och vädjade om ”gudomlig styrka och tröst till de sörjande familjerna och vännerna.”

I ett uttalande sa Charles University: ”Vi sörjer förlusten av liv i vår universitetsgemenskap, uttrycker vårt djupaste deltagande till alla de sörjande och våra tankar är med alla som drabbats av tragedin.” Skytten misstänks ha dödat sin far tidigare på dagen och polisen utreder hans kopplingar till ett separat dubbelmord tidigare i månaden.