KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Minns den samariska kvinnan: Kristen HIV-sjuk uppmanar kyrkor att vara Guds ”helande händer” istället för att gömmas sig bakom stigmatisering.

4 min lästid
En kristen aktivist och HIV-överlevande uppmanar kyrkor att bekämpa stigmat kring HIV, vilket hon anser motsäger Jesu nåd och liv.

En kristen aktivist och HIV-överlevare har uppmanat kyrkor att bekämpa stigmat kring HIV, vilket hon säger strider mot Jesu nåd och liv.
Gracia Quiroga insisterar även på att unga människor ropar efter kyrkans vägledning när det gäller sex mer än någonsin tidigare, och att kyrkor har en ”pastoral skyldighet” att adressera sexuella frågor, då personer med HIV blir ”allt yngre.”
Quiroga blev aktivist efter att hon blev våldtagen och fick HIV som tonåring i Bolivia, för 23 år sedan.

Då fanns det ingen behandling för HIV i landet, och hon beskriver att få veta att hon var HIV-positiv som ”en dödsdom.” Hon var även rädd att hon skulle förlora sin kyrkofamilj.

Men till hennes förvåning möttes Quiroga av det hon kallar ”verklig kristen kärlek” och blev varmt omfamnad av kyrkan.

”Vi har så många exempel i Bibeln där Jesus når ut till människor som marginaliseras och spenderar tid med dem, återställer dem både fysiskt och på samhällsnivå.

”Men våra kyrkor, som är mänskliga institutioner, har dessa stigman, och på vissa platser har det predikats som om det är Guds ord att de som lever i homosexualitet kommer att få betala för sina synder genom att få HIV.

”Dessa idéer predikas fortfarande i många kyrkor.”

Quiroga grundade Bolivian Network of People Living with HIV (REDBOL), som tog den bolivianska staten till Inter-American Commission on Human Rights för att få tillgång till medicin mot HIV.

Femtiofem personer skrev under en petition som krävde tillgång till behandling år 2002. Domstolen övervägde ärendet i två år och 2004 kom de fram till ett positivt beslut. Vid den tiden var bara 27 av de ursprungliga 52 personerna som undertecknade petitionen vid liv. Idag är endast sex av dem i livet.

Quiroga har nyligen gått med i WCC för att leda Ecumenical HIV/AIDS Initiatives and Advocacy (EHAIA), ett program som fokuserar på att rusta kyrkor för att kunna hantera HIV på ett sakkunnigt sätt.

Hon prioriterar att kyrkorna skapar säkra rum på tvärs av generationer där samtal mellan trosledare och unga människor kan äga rum och där komplexa ämnen som sexualitet, relationer och HIV kan diskuteras. Hon menar att offer för HIV blir allt yngre.

”Om vi inte ger unga människor information för att förhindra HIV, var kommer de då att få denna information? Kan ni säga till mig att deras föräldrar kommer att utbilda dem? Nej. Kan ni säga till mig att deras skolkamrater kommer att utbilda dem? Nej.

”Så de kommer att söka information på internet, och den informationen kan vara vilseledande eftersom den kanske inte är korrekt.

”De kommer att hamna inom pornografi och trafficking. Vi har ett moraliskt ansvar och en pastoral skyldighet att utbilda unga människor, och det är inte sant att de kommer att ha sex som galningar. Det finns många studier som visar att unga människor som får utbildning om sexualitet skjuter upp sitt första sexuella möte.”

”Världen är mycket aggressiv; jag kan bara känna sympati för hur unga människor lever idag utan någon vägledning. Och kyrkor vill också komma bort från detta på grund av skam, ni vet, ‘hur ska vi prata med unga människor om sex?’ Ja, det måste vi göra.”

Under över två decennier av engagemang är Quiroga väldigt uppmuntrad av den ökade förståelsen kring HIV, som med rätt daglig medicinering inte längre är smittsamt.

För kristna som kämpar mot det fortsatta stigmat kring sjukdomen pekar Quiroga på Kristi arv, och i synnerhet hans möte med en kvinna i Johannes 4 som blev utsatt för utstötning på grund av att hon hade fem män och ytterligare en älskare.

”Istället för att skapa mer avstånd sträcker han ut sin hand till henne. Det är därför Bibeln säger att han var tvungen att passera genom Samarien, för att möta henne. Det var en avsiktlig handling att åka till Samarien, träffa henne och prata med henne.

”Sedan blev hon en missionär.

”Hon var inte teolog, hon var inte biskop. Hon hade inte studerat; hon hade ifrågasatta moraliska värderingar, enligt den tidens övertygelser.

”Men hon gjorde en sak. Hon berättade för alla vad Jesus hade gjort för henne; hon berättade bara sin historia. Och sedan trodde många på grund av henne; hon är en missionär.

”Gud gillar att använda dessa typer av människor, de som inte har titlar men enkla människor som kan berätta sanningen om vad Gud har gjort för dem.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.