KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Mirakel i vardagen: Mannen som överlevde att falla 30 meter och fick en andra chans från Gud”

Motions i Skottlands parlament hyllar St Giles katedralens 900-åriga historia och ikoniska roll i Edinburghs och Skottlands liv.

I den Skotska parlamentet har en motion lagts fram för att hedra den 900-åriga historien om St Giles’ katedral i Edinburgh. Grundad av kung David I av Skottland år 1124, spelade St Giles’ katedral en avgörande roll i den skotska reformationen under 1500-talet då John Knox predikade protestantism från dess predikstol.
Idag fungerar katedralen som Skottlands nationalkatedral och har varit en betydande plats, där den sena drottning Elizabeth II hölls före hennes begravning i London och där ära av Skottland-tjänsten för kung Charles III hölls efter hans kröning vid Westminster Abbey.
Motionen erkänner St Giles’ som en ”ikonisk” katedral och erkänner dess integrerade roll i Edinburghs och Skottlands liv under nio århundraden.
Den erkänner katedralens olika projekt som är ”utmärkta för att nå människor i alla åldrar, bakgrunder och trosbekännelser över staden”. Motionen lades fram av Lothian MSP Miles Briggs och har cirkulerats för att andra MSPs ska skriva under.
Den konstaterar att 1,5 miljoner människor besökte katedralen från hela världen förra året ensamt, en statistik ”som understryker dess status som ett dynamiskt centrum som firar Skottlands arv och kultur, samtidigt som det är en aktiv plats för tillbedjan”.
I en kommentar om motionen sa Rev Dr George Whyte, den tillförordnade moderatorn för St Giles’, ”Vi uppskattar mycket den erkännande som givits av Skotska parlamentet och vi förblir engagerade i fortsatt tjänst de kommande åren.”