KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Misstänkta militanter attackerar hindupilgrimer i Kashmir – nio döda i attacken

Ny attack i Kashmir - polis skyller på muslimska militanter med skottskadade offer och 33 skadade. Vem ligger bakom?

India utreder en attack där misstänkta militanter öppnade eld mot en buss med hindupilgrimer i den indiska-styrda delen av Kashmir, där nio personer dödades och 33 skadades, enligt tjänstemän på måndagen. Attacken fick fordonet att falla ner i en djup ravin söndagen i distriktet Reasi i Jammu-provinsen. Bussen transporterade pilgrimer till baslägret för det berömda hinduiska templet Mata Vaishno Devi.

Ett team från National Investigation Agency har nått platsen för attacken, rapporterade nyhetsbyrån Press Trust of India. Säkerhetsstyrkor försökte också spåra de misstänkta ansvariga.

Jammu och Kashmirs viceguvernör Manoj Sinha meddelade kompensation på $11 975 till familjerna till de dödade, samt nästan $600 till de som skadades. Förbundsminister Amit Shah sa på söndagen att han höll kontakt med Sinha och att den lokala administrationen gav snabb medicinsk vård. ”Gärningsmännen för detta fega angrepp kommer inte att skonas och kommer att möta lagens vrede”, skrev han på sociala medieplattformen X.

En polis sa att vissa av offren hade skottskador och skyllde attacken på muslimska rebeller som kämpar mot indiskt styre i Kashmir. Ingen tog omedelbart på sig ansvaret för attacken som skadade 33 andra. Rebellsgrupper har kämpat sedan 1989 för Kashmir’s självständighet eller sammanslagning med grannlandet Pakistan. De flesta muslimska kashmirier stödjer rebellernas mål att förena området antingen under pakistansk kontroll eller som ett självständigt land.

New Delhi hävdar att Kashmir-militansen är terrorism som sponsras av Pakistan. Pakistan förnekar anklagelsen och de flesta kashmirier anser det vara en legitim frihetskamp. Tiotusentals civila, rebeller och regeringsstyrkor har dödats i konflikten.

Kärnvapenbeväpnade rivaler som Indien och Pakistan administrerar var sin del av Kashmir, men båda hävdar territoriet i sin helhet.