KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Mörkhyad Jesus på väg till Memphis museum i glasfonster”

En enorm glasmålning visar kvinnorna som jämlika med Jesus - en unik och kontroversiell tolkning.

En nästan 150 år gammal kyrkfönster i Rhode Island som visar en mörkhyad Jesus Kristus som interagerar med kvinnor i Nya Testamentets scener – känt för många som det ”Svarta Evangeliefönstret” – har fått ett nytt hem på ett museum i Tennessee. Fönstret installerades 1878 i den nu stängda St. Mark’s Episcopal Church i Warren. Det är det äldsta kända offentliga exemplet på färgat glas där Kristus avbildas som en person av färg som en expert sett. Forskare har studerat verket, försökt att fastställa konstnärens motiv.

Fönstret, som är 3,7 meter högt och 1,5 meter brett, visar två bibliska passage där kvinnor, också målade med mörk hud, framställs som jämlikar med Kristus. Ett visar Kristus i samtal med Martha och Maria, Lasaruss systrar, från Lukasevangeliet. Det andra visar Kristus när han talar med den samaritiska kvinnan vid brunnen från Johannesevangeliet.

Tillverkat av Henry E. Sharp-studion i New York, hade fönstret i stort sett blivit glömt tills Hadley Arnold och hennes familj köpte den grekiska nyklassicistiska kyrkobyggnaden för att göra om den till sitt hem. Arnold hoppades hitta ett museum, college eller annan institution att visa fönstret. Efter samarbete med en panel av Rhode Islands ledare inom konst, historisk bevarande och svart historia, bestämde de sig för att dess nya hem skulle bli Memphis Brooks Museum of Art i Tennessee.

Förespråkare för flytten noterar att museet är engagerat i att vara en kraftkälla för svart konstnärlig och kurerande excellens. De noterar också att Memphis är en av nationens största svartmajoritetsstäder, en stad med en livlig religiös gemenskap som spelade en ledande roll i nationens medborgerliga rättighetsrörelse. Virginia Raguin, expert på färgat glas historia vid College of the Holy Cross i Worcester, Massachusetts, bekräftade att hudtonerna – i svart och brun färg på mjölvitt glas som bränts i ugn för att sätta bilden – var original och avsiktliga.

Frågan om det avbildar en svart Jesus har varit föremål för spekulation. Arnold känner sig inte bekväm med att använda det uttrycket, föredrar att säga att det avbildar Kristus som en person av färg, förmodligen mellanöstern, vilket hon säger skulle ge mening med tanke på var den galileiska judiska predikanten kom ifrån. ”Det 1877 Svarta Evangeliefönstret kommer att ha en hedersplats”, sade Arnold i ett uttalande. ”Det kommer att vara på permanent display i en glasväggad galleri bredvid en central innergård, översvämmad av naturligt ljus på dagen, upplyst och synlig från en offentlig innergård på natten.”