KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Mukwege under en procent i sågat Kongoval

Vid föregående val i Kongo Kinshasa evakuerade Equmeniakyrkan sina missionärer, men bedömer att läget inte är lika allvarligt nu.

Pingstpastorn och nobelpristagaren Dennis Mukwege hade stora förväntningar på sig inför valet i DR Kongo (Kinshasa). Enligt de preliminära resultat som släppts har han dock inte ens fått över 0,5 procent av rösterna. Närmare bestämt 0,29.

Men tillsammans med fem andra kandidater arrangerade han veckan efter valet, den 20 december, en stor protest. Motkandidater, liksom internationella observatörer, ställer sig tveksamma till att sittande presidenten Felix Tshisekedi ska ha fått runt 80 procent av rösterna.

Många vallokaler öppnade för sent och vissa inte alls. Andra saknade röstkort, och röstandet förlängdes med en dag och pågick ända fram till juldagen i en del isolerade områden, rapporterar TT.

Tshisekedis ”jordskredsseger” fick inte störas med protester, och enligt motkandidaten Martin Fayulu ska polis ha skjutit skarpt mot demonstranter.

Också bland kyrkliga företrädare finns nu röster som lyfter skarp kritik mot valresultatet.

Ledaren för den katolska kyrkan i Kongo, kardinal Fridolin Ambongo, skrädde inte med orden när han kommenterade valresultatet.

– Det är ett gigantiskt, organiserat, kaos, dundrade han. Enligt Reuters menade han att det som skulle bli firandet av demokratiska värden i landet, snabbt har förvandlats till en stor frustration bland kongoleserna.

Ingen av Equmeniakyrkans samarbetsorganisationer har uttalat sig officiellt. Och vad gäller säkerheten för de svenska missionärerna på plats ser Gerard Willemsen, chef för den internationella enheten, ett lugnare efterspel än senaste gången, 2019.

– Vi har funderat om vi ska evakuera missionärer som senast, men den här gången finns inga motkandidater med egna miliser som fallet var då. Däremot rekommenderar vi inte att man vistas i Kinshasa just nu, berättar han.

Equmeniakyrkans missionärer, familjen Kiese och Tilda Jönsson befinner sig i Luozi, en ort som ligger på betryggande avstånd från huvudstaden.