KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Muslimer hotar skada för Labour Party i UK – på grund av stöd till Israel

Kristna tidningens rubrik: "Hotet mot Labour - Muslims mobiliseras kring Gaza i parlamentsvalet."

London har blivit en het potatis i den brittiska politiken, med valdagen som närmar sig och förutsägelser om en jordskredsseger för Labour Party. Men flera parlamentsplatser som en gång ansågs säkra för Labour står nu inför hot när tusentals muslimska väljare samlas för att enas kring stöd för palestinierna och eldupphör i Israel-Hamas-kriget.

Labourpartiet, under sin nuvarande ledare Sir Keir Starmer, har kommit under ny kritik för sin inställning till Israel och kriget i Gaza. Debatten om huruvida Labour har varit tillräckligt stödjande mot palestinierna har kastat sin skugga över många innerstadsplatser som Labour annars skulle ha förväntat sig att vinna.

Omkring 6,5 miljoner muslimer bor i Storbritannien, och de flesta finns i specifika områden i London, Birmingham och flera norra städer. Sedan premiärminister Rishi Sunak utlyste valet för sex veckor sedan har muslimska organisationer mobiliserat sina följare för att rösta. En think tank hävdar att det finns 17 valkretsar där de muslimska väljarna är tillräckligt många för att påverka valresultatet.

Enligt Zara Mohammed, generalsekreterare för Muslim Council of Britain, har det varit ”väljarapatisk och en klyfta mellan väljare och politiker” på senare år. Men nu förändras detta, tack vare organisationsregistreringsdriven som hennes och ”mycket laddade emotioner” – många av dem gällande Palestina och situationen i Gaza. Med hälften av muslimerna under 24 år kommer registreringsdriven att se yngre väljare avgöra sina röster – och de är bland de mest oroliga över Gaza.

Stora politiska partier har ganska ansträngda relationer med muslimer, enligt Mohammed. Det finns en verklig känsla av disenfrentrement just nu. Människor säger att deras röster tas för givet. Mycket förtroende behöver återställas.

Paul Bickley, chef för politisk engagemang på Theos, en brittisk tankesmedja som forskar om religiösa röstningsmönster, bekräftar att ”muslimska väljare i hög grad har röstat för Labour tidigare.” Forskning för ett år sedan visade att muslimskt stöd för Labour var 58% (jämfört med 35% bland den allmänna befolkningen). Men dessa siffror samlades in före Hamas attackerade Israel i oktober 2023 och den följande israeliska framryckningen i Gaza, vilket har lämnat 35 000 döda enligt FN:s siffror, där knappt över hälften är kvinnor och barn.