KRISTNA NYHETSBYRÅN

Search
Search
Close this search box.

När armenisk ambassadör besöker, upprepar WCC uppmaningar att häva blockaden av Nagorno-Karabagh

Jag skulle vilja be om att få ändra min beställning då jag råkade ange fel leveransadress.

Pillay uttryckte också fortsatt allvarlig oro över den eskalerande humanitära krisen i den blockade enklaven Nagorno-Karabagh (Artsakh). Mötet, som begärts av ambassadören, fokuserade på Lachin-korridoren – den enda vägen som förbinder regionen med Armenien – som har varit blockerad i mer än åtta månader och allvarligt påverkar livet och levnadsförhållandena för 120 000 människor, inklusive barn. Hovhannisyan uttryckte uppskattning för WCC:s stöd och delade berättelser om de som lider. Han uttryckte också sorg och oro över att kulturen och de kristna kyrkorna i Nagorno-Karabakh-området förstörs. Hovhannisyan varnar för att ”om blockaden inte hävs snart kommer tiotusentals människor att dö, vilket resulterar i en etnisk rensning.”

WCC har genom uttalanden och gemensamma brev uppmanat den internationella gemenskapen att omedelbart ingripa för att avsluta blockaden och rädda livet för invånarna i Artsakh. WCC – genom WCC:s 11:e kyrkomöte och dess centrala kommitté – har upprepade gånger uppmanat till mer ansträngningar för att hitta diplomatiska lösningar för en rättvis fred i regionen.

”WCC har kallat och fortsätter att be Azerbajdzjan och andra involverade krafter att omedelbart häva blockaden och öppna Lachin-korridoren för att möjliggöra fri och säker passage för civila, transporter och gods längs korridoren, och för att garantera obehindrad humanitär tillgång för att lindra detta meningslösa lidande”, sa Pillay. ”En varaktig fred kan bara byggas med det äkta åtagandet att se människor som människor – inte som kollateralskador i en krigsvinst.” Pillay påpekade att WCC kommer att fortsätta att ta upp frågor om humanitär oro, mänskliga rättigheter och religionsfrihet i detta sammanhang. Han visade också intresse för att besöka området så snart som möjligt, i förhoppning om att tillgång skulle ges till Lachin-korridoren också, och tillade ”så att vi kan fastställa fakta och se själva vad som pågår”.

Ambassadören fick sällskap av Vahe Hakobyan, konsult vid Republiken Armeniens ambassad till Schweiz konfederation.

Pillay fick sällskap av Rev. Dr Kenneth Mtata, WCC:s programdirektör för offentligt vittnesbörd och diakoni; Peter Prove, direktör för WCC:s kommission för kyrkor i internationella frågor; Carla Khijoyan, WCC:s programchef för Mellanöstern; och Dr Ani Ghazaryan Drissi, WCC:s programchef för tro och orden.