KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Navalnys begravning lockar tusentals till Moskvas kyrka

Rysk folkmassa hedrade mördade oppositionspolitikern Navalny - ingen nåd för den skyldiga, folkets röst hörs.

Tusentals ryssar skanderade oppositionspolitikern Alexei Navalnys namn på fredagen och sa att de inte skulle förlåta myndigheterna för hans död när hans mor och far deltog i en liten begravning i en Moskvakyrka omgiven av polis.
En fotograf på Navalny som släpptes på sociala medier visade hans kropp ligga i en blomsterfylld kista medan hans mamma, klädd i en svart huvudduk och med ett ljus i handen, satt bredvid hans far i närheten.
En ortodox präst ledde den korta ceremonin medan människor utanför kyrkan, som hade hindrats från att ta farväl, klappade och skanderade ”Navalny! Navalny!”.
Efter att hans kista hade burits ut, skanderade vissa människor ”Ryssland ska bli fritt”, ”Nej till krig”, ”Ryssland utan Putin”, ”Vi kommer inte glömma” och ”Putin är en mördare.”
Navalny, president Vladimir Putins tuffaste kritiker i Ryssland, dog vid 47 års ålder i en arktisk fångkoloni den 16 februari, vilket ledde till anklagelser från hans anhängare om att han hade blivit mördad. Kreml har förnekat all inblandning i hans död.
Myndigheterna har förbjudit hans rörelse som extremist och framställt hans anhängare som USA-stödda bråkmakare som vill fomentera revolution.
Hans begravning ägde rum två veckor före ett presidentval där Putin, Rysslands främsta ledare i över 20 år och ansvarig för alla statens spakar, förväntas vinna ännu en sexårsperiod med lätthet.
Det var tung bevakning vid Kyrkan för Mors ikon, en imponerande vit kupolbyggnad i sydöstra Moskva där ceremonin hölls.
Människor kom med blommor tidigt för att försöka komma in och sörjande köade på ett ordnat sätt medan de väntade på att ceremonin skulle börja.
”Vi är alla här tillsammans. Ingen är rädd”, sa en man, som inte angav sitt namn, till en reporter från den oberoende tidningen Novaya Gazeta. ”Jag är här för att stödja hans familj och visa att de inte är ensamma.”
Hållande röda blommor sa en annan man, som sa att han var 73 år, att han kände Navalnys död som en personlig förlust och hade beundrat honom för hans mod och tydlighet.
En annan kvinna i kön sa att Navalny var hennes hjälte, medan en ung man i närheten hyllade den avlidne oppositionspolitikern som ”en symbol för motstånd” och sa att han hade kommit för att visa att inte alla i Ryssland stödde myndigheterna.
Navalnys kropp kördes sedan till Borisovskoye-kyrkogården, cirka 2,5 km bort på andra sidan Moskvafloden. Gravplatsen var avspärrad med stängsel.
Mer än en kvarts miljon människor tittade på händelserna på Navalnys YouTube-kanal som är blockerad i Ryssland. Meddelanden, mestadels uttryckande sorg men också trots, strömmade ned bredvid videon.
Allierade till Navalny utanför Ryssland uppmanade människor som ville hedra hans minne men inte kunde delta i hans begravning att istället gå till minnesstunder för Sovjet-eratryck i sina egna städer på fredagskvällen kl.7 lokal tid.
Kreml sa att alla otillåtna sammankomster till stöd för Navalny skulle vara brott mot lagen.
”Bara en påminnelse om att vi har en lag som måste följas. Alla otillåtna sammankomster kommer att bryta mot lagen, och de som deltar i dem kommer att hållas ansvariga – återigen, i enlighet med den nuvarande lagen”, sa Kremls talesperson Dmitry Peskov.
Han vägrade att ge någon bedömning av Navalny som en politisk figur och sa att han inte hade något att säga till Navalnys familj.
Medan Navalnys mamma Lyudmila, 69 år, deltog i begravningen tillsammans med hans far Anatoly, deltog inte hans fru Yulia och två barn, som bor utanför Ryssland.
Rättighetsgrupper hade rått de som ville delta att ta med sina pass och små vattenflaskor och uppmanat dem att skriva ner uppgifterna om advokater som kan hjälpa dem om de grips.
Navalny var en kristen som fördömde Putins beslut att skicka tiotusentals trupper till Ukraina som ett galen företag byggt på lögner. Kyrkan som arrangerade hans begravning har skänkt pengar till den ryska armén och entusiastiskt marknadsfört sitt stöd för kriget.
Inför hans begravning anklagade hans allierade myndigheterna för att blockera deras planer på att hålla en större civil minnesceremoni. Kreml har sagt att de inte har något att göra med Navalnys begravning.
Navalnys allierade har anklagat Putin för att ha mördat honom eftersom den ryska ledaren påstås inte kunnat tolerera tanken på att Navalny skulle friges i en eventuell fångeutväxling.
De har inte publicerat bevis för att backa upp den anklagelsen, men har lovat att redogöra för hur han mördades och av vem.
Kreml har förnekat statligt deltagande i hans död och sagt att de inte känner till något avtal om att frige Navalny. Hans dödsattest – enligt allierade – sa att han dog av naturliga orsaker.
Navalny, en före detta advokat, genomförde den mest beslutsamma politiska utmaningen mot Putin sedan den ryska ledaren kom till makten i slutet av 1999, organiserade gatuprotester och publicerade högprofilerade undersökningar om påstådd korruption bland vissa i den styrande eliten.
Men en serie brottsanklagelser för bedrägeri och extremism – vilket Navalny sa var politiskt motiverat – ledde till fängelsedomsstraff på över 30 år och de flesta av hans anhängare har antingen flytt landet eller sitter i fängelse.
Navalny beslutade sig för att återvända till Ryssland från Tyskland 2021 efter att ha behandlats för vad västerländska läkare sa var förgiftning med en nervgas, bara för att omedelbart tas i förvar.
Putin har ännu inte kommenterat Navalnys död och har under åren undvikit att nämna honom vid namn.
Även om Navalny är välkänd i väst, nämnde inte statlig TV inuti Ryssland honom på flera år heller och när det gjorde det var det kortfattat och i negativ dager.