KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Netanyahu anklagas för att använda antisemitism som distraktionstaktik”

Världskriget om antisemitism och kritik mot Israel blomstrar - Är all kritik hat mot judar?

Det Internationella brottmålsdomstolens chefåklagare har begärt arrestordrar för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsministern och topp Hamas-tjänstemän. I sitt försvar anklagade Netanyahu honom för att vara en av ”de stora antisemiterna i modern tid.”.

Protester på collegecampus härjade USA under Gaza-kriget, och Netanyahu hävdade att de var dränkta med ”antisemitiska pöbel”. Under kriget har Netanyahu beskyllt kritiker för Israel eller hans politik för antisemitism, och använder eldig retorik för att jämföra dem med de judiska folkets värsta förföljare.

”Inte varje kritik mot Israel är antisemitisk,” sa Tom Segev, en israelisk historiker. ”I det ögonblick du säger att det är antisemitiskt hat … tar du bort all legitimitet från kritiken och försöker kväva debatten.”.

En ökning av antisemitiska incidenter har skett sedan Hamas attackerade Israel den 7 oktober, enligt forskare. Många judar i Nordamerika och Europa har sagt att de känner sig osäkra, med hot mot judiska skolor och synagogor samt pro-palestinska campusdemonstrationer i USA, även om arrangörerna förnekar att antisemitism driver protesterna.

Kriget har återupplivat den långa debatten om definitionen av antisemitism och om all kritik mot Israel, från dess militärs dödande av tusentals palestinska barn till frågor om Israels rätt att existera, utgör antisemitisk hatpropaganda. Netanyahu har länge använt de judiska folkets bekymmer för att färga sin politiska retorik. Och han är definitivt inte den första världsledaren som anklagats för att använda nationella trauman för att främja politiska mål.