KRISTNA NYHETSBYRÅN

Nicaraguansk domare befaller beslagtagning av framstående jesuitdriven universitet

Lästid: 2 minuter
En nicaraguansk domare har beslutat om konfiskation av tillgångar tillhörande ett prestigefyllt Jesuitdrivet universitet, meddelade högskolan, då regeringens förtryck av katolska präster och kyrkobaserade institutioner intensifieras.

En nicaraguansk domare har beslutat att beslagta alla tillgångar som tillhör ett prestigefyllt universitet som drivs av jesuiterna, meddelade högskolan i ett uttalande när regeringens hårda behandling av katolska präster och kyrkorelaterade institutioner intensifieras. I ett brev som Reuters har sett och som var daterat tisdag och riktat till universitetets gemenskap, meddelade det 63-åriga Central American University (UCA) att man hade blivit informerade av en brottsdomstol om att alla tillgångar skulle överföras till regeringen. I brevet citerades regeringen som att den skulle garantera alla utbildningsprogram, men universitetet sa att man skulle ställa in alla sina klasser och administrativa aktiviteter utan att ange ett återstartdatum.

UCA, som anses vara en av Centralamerikas främsta privata institutioner för högre utbildning, anklagas för att vara en ”centrum för terrorism organiserat av kriminella grupper”, vilket de förnekar. Den centralamerikanska ledningen för den jesuitiska religiösa ordern med bas i El Salvador sa i ett uttalande på onsdagen att beslagtagandet var ”en del av en serie obefogade attacker” mot nicaraguaner. Den katolska orden uppmanade regeringen att häva vad den kallade ett ”drastiskt, oväntat och orättvist” rättsligt beslut och att universitetet skulle få möjlighet att försvara sig. Ortegas presskontor svarade inte omedelbart på en förfrågan om kommentar.

Även om UCA inte är det första privata universitetet att möta beslagtagningsorder av president Daniel Ortegas regering – har över ett dussin andra varit måltavlor på samma sätt – är det långt ifrån det mest kända. UCA är alma mater för många ledare inom studentrörelsen som var aktiva under de anti-regeringsprotester som ägde rum 2018 och som lämnade över 360 döda – främst genom polisen och andra regeringsanknutna styrkor, enligt människorättsgrupper. Förra veckan frös myndigheterna universitetets bankkonton.

Universitetet hade redan blivit utsatt för budgetnedskärningar och deras ledare har varit måltavlor, inklusive UCA-rektor och jesuitprästen Jose Idiaquez som förra året förbjöds att återvända till Nicaragua efter en resa till Mexiko. Beslagtagandet av UCA kommer efter ökande spänningar mellan regeringen och Nicaraguas katolska kyrka, vars ledare agerade som medlare efter protesterna 2018.

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande