KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Nigeria – Skarpt varning för matosäkerhet till följd av ständiga attacker mot kristna bönder

2 min lästid
Det finns krav på den nigerianska regeringen att ge brådskande hjälp till kristna bönder för att förhindra en matkris.

Det finns krav på att den nigerianska regeringen ska ge akut hjälp till kristna bönder för att förhindra en matkris. Kristna välgörenhetsorganisationer är oroade över de oavbrutna attackerna mot kristna samhällen, som tvingar dem att lämna sina marker, och hur det kommer att påverka tillgången på mat.

Talare vid en nyligen anordnad konferens av partners till Storbritannien-baserade Release International varnade upprepade gånger för folkmord. Siffror sammanställda av Stefanos Foundation i Nigeria uppskattar att nästan 42 000 nigerianska kristna har dödats sedan 2001 på grund av våld.

Välgörenhetsorganisationen sa att året innan genomförde extremistiska Fulani-islamister 686 attacker mot nigerianska samhällen, där över 4 357 personer dödades och över 1 900 andra kidnappades.

Konferensen varnade för att övertagandet av jordbruksmark av extremistiska Fulani-nötkreatursuppfödare skulle leda till matbrist och uppmanade regeringen att omplacera fördrivna bönder.

Mark Lipdo, en kampanjist för religionsfrihet, sa: ”Om inte de fördrivna bönderna kan placeras om till sina förfäders marker kommer det att bli brist på mat i Nigeria framöver. Dessa attacker ses av lokalbefolkningen som jihad, som jihaden för 200 år sedan. Detta är varför de riktar in sig på julen och kyrkorna. Fulani fortsätter förfädernas arv. Det som händer är ett religiöst krig.

”Det tar över hela Nigeria. Fulani-milisöer strövar omkring med tunga vapen. Och ingenting görs av myndigheterna. Vi hoppas att myndigheterna ska besinna sig.”

Det uppskattas att 30 personer dog förra veckan i en attack mot två områden i Plateau State. Under julperioden dödades omkring 238 personer i riktade attacker av Fulani-miliser i huvudsakligen kristna byar.