KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Nones” i chockerande reträtt från kyrkan – men tydlighet, medkänsla kan locka dem tillbaka

4 min lästid
Enligt nyligen gjorda resultat från en undersökning av Pew Research Center om tro i Amerika visar att antalet "nones" (personer som inte tillhör någon religiös grupp) ökar - men vad de faktiskt tror på kan överraska vissa.

”Nones” är de personer (28% av alla vuxna i USA) som säger att de inte är ”religiöst tillhöriga”, trots att de flesta av dem har vuxit upp med en religion. Enligt Pew:s resultat som släpptes förra veckan säger 20% av den gruppen att de är agnostiker och ifrågasätter Guds existens, medan ytterligare 17% säger sig vara ateister och förnekar Guds existens. De återstående 63% – när de blir frågade vad de tror – svarar förvånande nog: ”Inget särskilt”.

Pew rapporterar att 13% av alla ”nones” säger att de tror på den Gud som beskrivs i Bibeln, medan ytterligare 56% tror på en ”högre makt”. Ändå säger 90% att de ”sällan” eller ”aldrig” deltar i religiösa ceremonier.

För kyrkan är detta ett problem som har pågått i årtionden, enligt David Closson, chef för Family Research Council’s Center for Biblical Worldview.

”Låt oss gå tillbaka 60 år. Den största denominationen i USA var huvudlinjen Protestantism”, förklarade han på Washington Watch i fredags. ”Från 1950-talet och framåt såg vi att dessa huvudlinjekyrkor blev infekterade av teologisk liberalism – förnekade uppståndelsen, förnekade att Bibeln är Guds ord, förnekade mirakler, förnekade jungfrufödseln.”

Enligt Closson har United Methodist Church spelat en stor roll i denna utveckling. Han påpekar att över de senaste fyra åren har över 7 000 UMC-församlingar dragit sig tillbaka från denominationen på grund av olika sociala frågor, såsom LGBTQ, samkönade äktenskap och liknande.

Pews resultat handlar inte bara om kyrkan, enligt Pew Research Centers vice ordförande Neha Sahgal.

”Detta är en del av en större trend i det amerikanska samhället där människor verkar välja att inte engagera sig i eller delta i traditionella institutioner. Vi har funnit att färre människor säger att de följer nyheterna noggrant. Vi vet att amerikaner volontärarbetar mindre än de brukade göra – så det kan vara en del av en större trend där amerikaner avlägsnar sig från det civila livet eller traditionella institutioner”, sa hon.

Sahgal sa att de ”religiöst obundna” tenderar att vara mindre utbildade än agnostiker och ateister och att de är frustrerade över livet omkring dem. ”De är mindre nöjda med sina samhällen”, tillade hon.

Kyle Campbell, skapare och värd för podden ”Politically Basic”, säger att det är viktigt att noggrant undersöka Generation Z i dessa siffror.

”De är en fascinerande generation, och jag tror inte att alltför många människor ägnar dem nära uppmärksamhet eftersom vi tycker att de låter så unga. Men de är faktiskt inte så unga. Generation Z är mellan 11 och 26 år. De kommer att utgöra 12 miljoner väljare i höstens val. Det är en enorm väljarbas som lätt kan påverka en presidentval, särskilt när det står så mycket på spel”, berättade hon för Washington Watch på måndagen.

Programledare Tony Perkins säger att denna växande influensgrupp känner sig frånkopplade från kyrkan delvis på grund av COVID-19-pandemin. Campbell säger att även millenniegenerationen, 28-43 år, passar in i denna beskrivning.

”Vi ser att den här generationen [Generation Z] och även millenniegenerationen känner sig frånkopplade från vad som lärs ut i kyrkan, vad som predikas, och det följer verkligen hur de lutar politiskt också.

De är inte redo, [de] vill inte ta ställning. Femtiofem procent av Generation Z-väljarna säger att de är oberoende just nu. Det är en generation som inte nödvändigtvis vill avvisa andlighet, Gud eller kristendom. De säger: ’Vi vill ha mer information. Ge oss sanningen'”, sa Campbell.

Closson berättade för Hice att undersökningen visar att samhället lever i en ”efterkristen, religiöst förvirrad tid”.

Fyrtiosju procent av de som inte identifierar sig som religiösa säger att de inte gillar religiösa organisationer, och ytterligare 30% säger att de tidigare har haft dåliga erfarenheter med religiösa människor.

”Detta är en enorm möjlighet för kyrkan att undervisa om allt som Jesus har befallt. Människor, särskilt från yngre generationer, längtar efter äkthet. De längtar efter något speciellt; de längtar efter det”, delade Closson.

Medan kyrkan har möjlighet att undervisa säger FRC-talesmannen att den måste göra det med tydlighet men också med medkänsla.

”En vers, Efesierbrevet 4:15. Paulus säger när han skriver till en grupp kristna vid kyrkan i Efesos att de bör tala sanningen i kärlek. Särskilt Generation Z och de yngre generationerna har berättat för opinionsundersökare att de störs av uppfattningar om kyrkan som elak och arg”, observerade Closson. ”Vi vet att evangeliebudskapet i sig självt redan är stötande. Vi vill inte vara stötande när vi förkunnar evangeliet.

”Låt oss tala sanningen i kärlek. Jag tror att om vi gör det troget kommer vi att kunna välkomna tillbaka många människor till våra kyrkor som har någon form av [religiöst] bakgrund. De här människorna har grunden.

”Detta är en möjlighet för Kristi kropp att träda fram med evangeliet i kärlek och nå dessa människor”, avslutade han.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.