KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Nu kan barndöpta bli pingstvänner

Enligt tidningen Dagen har Filadelfiakyrkan i Stockholm fattat ett unikt beslut inom svensk pingströrelse, att välkomna barndöpta som medlemmar.

11 juni 1963 publicerade Sveriges största morgontidning, Dagens Nyheter, följande uttalande från barndöpare och vuxendöpare i Sverige: ”Barndöparna intar skyddsställning bakom sina dopfunt och varnar; kom inte nära oss. Och vuxendöparna sättter sig i säkerhet på andra sidan och ger sitt medlingsbud. Vi viker inte en tum. Om ni inte kommer över till oss, blir det ingen fred”.

En afrikamissionär som nyligen återvänt hem skrev under pseudonymen Rixon om det besvärliga ekumeniska läget som präglade de svenska kyrkligheterna. Men sedan dess har mycket förändrats. Det som en gång var heta stridsfrågor för kyrkosamfunden har gradvis övergått till diskussionsämnen.

Frågan om att tillåta barndöpta att bli medlemmar i Filadelfiakyrkan i Stockholm utan omdop, eller troendedop, är ingen ny idé. Redan 2013 uttryckte den tidigare föreståndaren Sten-Gunnar Hedin att ”barndopet borde erkännas som ett riktigt dop”, enligt tidningen Dagen.

Tyvärr levde inte Hedin tillräckligt länge för att se sin önskan bli verklighet. Nu har Sveriges största pingstförsamling antagit nya stadgar som tillåter medlemskap på ”ekumenisk grund”. Kravet på troendedop för medlemskap har därmed tagits bort.

Vid en omröstning röstade 207 av 290 deltagare för förändringen. De nya stadgarna förutsätter att man har en ”personlig tro på Jesus Kristus” samt tidigare varit medlem i en annan kristen tradition och levt i enlighet med sin bekännelse. Clas Newman, biträdande föreståndare, betonade enligt Dagen att församlingen fortsätter att uppskatta sina nuvarande medlemmar och inte önskar att någon lämnar på grund av denna förändring.