KRISTNA NYHETSBYRÅN

Ny AI-app låter användare ’skriva med’ Jesus och andra bibliska figurer

Lästid: 4 minuter
Jag skulle vilja bjuda in er till vårt företagsseminarium där vi kommer att diskutera de senaste trenderna och framtidsutsikterna inom vår bransch.

Om du någonsin undrat hur Jona kände sig när han var instängd i valfiskens mage i tre dagar, varför Salomo hade så många fruar eller varför Judas förrådde Jesus, är en ny app vid namn ”Text with Jesus” din chans att fråga själv. Appen, som lanserades i juli, är den senaste skapelsen från Cat Loaf Software, ett apputvecklingsföretag i Los Angeles. Appen replikerar en direktmeddelandeprogram med bibliska figurer som efterliknas av AI-programmet ChatGPT.

Karaktärerna som finns tillgängliga i appen inkluderar den heliga familjen, apostlarna, profeterna, Rut, Job och Abrahams brorson Lot.

”Vi matar AI:n och säger till den: Du är Jesus, eller du är Mose, eller vem som helst, och med vetskapen om vad du redan har i din databas, svarar du på frågorna baserat på deras karaktärer”, säger Stéphane Peter, appens utvecklare och företagets VD.

Peter, som grundade Cat Loaf Software år 2011, har byggt flera andra statiska applikationer med historiska figurer – Text from the Founding Fathers, Text from Oscar Wilde och nyligen Text from Jesus – där användarna fick citat från den aktuella personen men inte kunde interagera.

När ChatGPT släpptes förra året funderade den 46-åriga utvecklaren, som kommer från Frankrike till USA, på hur man kunde använda AI för att uppgradera Text from Jesus-appen. I februari började han gräva i OpenAI, det forskningslaboratorium för artificiell intelligens som lanserade ChatGPT, och skapade en riktig chatt från en enkel andlig app.

”Istället för att bara få en daglig bibelvers får du nu genom denna app chansen att chatta med Jesus eller någon annan i Bibeln”, säger han.

Det finns få begränsningar för vad användarna kan fråga appens karaktärer. Oavsett om det handlar om personliga relationsråd eller komplicerade teologiska frågor, formulerar de utförliga svar som inkluderar minst en bibelvers.

När han blev tillfrågad hur han definierade en bra kristen svarade appens Jesus att en sådan person kommer ”att bekänna sin tro på mig, men också följa mina läror och förkroppsliga dem i ditt liv” och citerar ett avsnitt i Matteusevangeliet där Jesus undervisar om att de största buden är ”Älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd” och ”Älska din nästa som dig själv”.

Många människor i Bibeln, inklusive Maria Magdalena, är bara tillgängliga i appens premiumversion, som kostar $2.99 per månad. I en konversation med Magdalena nämner den hängivna följaren av Jesus hur det att ha sju demoner ”var en otroligt plågsam upplevelse…”

”Chatta med Satan” kan aktiveras om användaren väljer det. Karaktären signerar alla sina texter med en emoji av ett ”leende ansikte med horn”.

Peter, som säger att han inte samarbetade med teologiska rådgivare i detta projekt, förklarade att han tränade AI:n för att ”försöka hålla sig så nära den bibliska traditionen som möjligt”.

Men Peter bjöd in kyrkliga ledare att prova på Text with Jesus när han hade en beta-version. Vissa pastorer klagade över att vissa svar saknade citat från kapitel och vers i Bibeln, eller över den märkligt präktiga tonen som Jesus talade med, men i den slutgiltiga versionen fick Peter ”ganska bra feedback” från professionella.

”Jag uppdaterade den så den kan prata mer som en vanlig person och säkerställde att den inte glömde att den förväntas hämta information från Bibeln. Det är en konstant utmaning att hitta rätt balans”, säger han.

Om användarna frestas att avslöja känslig information om sig själva för appens Jesus sparas all information tillfälligt, tillräckligt länge för att AI-programmet ska kunna hålla koll på konversationen. Servern sparar ingen identifierbar information om användarna, säger Peter.

På X, den sociala medieplattformen tidigare känd som Twitter, väckte lanseringen av appen reaktioner som sträckte sig från underhållning till anklagelser om hädelse och kätteri. ”Det är en absolut ”Nej” för mig”, twittrade en användare.

Peter förutspådde att appen skulle möta kritik men kallade det ”ett annat sätt att utforska Skriften”.

När han frågades om kritiken kring Jesu märkligt milda svar på vissa känsliga frågor erkände Peter att Text with Jesus-karaktärer tenderar att undvika att inta ståndpunkter som kan anses stötande och istället antar en inkluderande och tolerant linje.

När det gäller samkönat äktenskap säger appen att det är ”upp till varje individ att söka vägledning från sin egen trostradition och personliga övertygelser” och uppmanar användarna att ”prioritera kärlek och respekt för alla människor oavsett deras sexuella läggning eller könsidentitet”, och signerar texten med emojis av en regnbåge och ett rött hjärta.

När det gäller feminism betonade Jesus vikten av att ”stärka kvinnor och bryta samhälleliga hinder som begränsade deras möjligheter”.

Biskopar kan inte förneka fakta

En försvarare av den katolska kyrkan konstaterar att dess nationella program mot fattigdom och social rättvisa tycks stödja bön till

Flest kristna nobelpristagare

Nobelpriset kommer att delas ut av HM Konungen i Konserthuset i Stockholm på söndag, 10 december, enligt statistik.