KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ny bok ger liv åt djupt personlig konstnärlighet i ”Vattenfallet av solidaritet och motstånd”

4 min lästid
Vänligen vara medveten om att det är nödvändigt att upprätthålla god hygien för att förhindra spridningen av sjukdomar och för att skydda sig själv och andra.

I en bok med avbildningar, berättelser från skapare och hjärtevärmande citat från de som lider och de som hjälper till, bidrar bokens texturerade omslag och genomskinliga sidor till en känsla av sårbarhet som sammanvävs med uthållighet.

Den tapet som boken baseras på är över sex meter bred och fem meter lång, med över 180 handgjorda paneler av människor från hela världen som delar personlig smärta och hopp för att övervinna sexuellt och könsbaserat våld.

Som biskop Mary Ann Swenson, tidigare vice moderator för WCC, observerar i förordet, ”Inte alla kan se tapeten. Den här publikationen kan bära fram tapetens kraftfulla budskap över hela världen. Den här publikationen kommer att förändra liv. Var vänlig och engagera dig.”

Boken producerades av WCC med stöd från United Church of Christ, Finn Church Aid, Svenska kyrkan och World Federation of Methodist and Uniting Church Women.

När han besökte Ekumeniska Centret fick ärkebiskop Martin Modéus från Svenska kyrkan ett exemplar av boken och sa: ”Det här är en brådskande bok om ett viktigt ämne. Dessutom är den vackert designad. Jag hoppas att den här boken kommer att bli vidt spridd och läst.”

”Vi är tacksamma över att tillsammans vara partners i detta viktiga globala arbete när vi fortsätter att utbilda och driva på för kvinnors rättigheter genom torsdagar i svart-kampanjen”, sa Rev. Dr Karen Georgia A. Thompson, en ambassadör för torsdagar i svart samt generell minister och president för United Church of Christ.

”Waterfall of Solidarity and Resistance – berättelserna som presenteras genom kraftfull konst mot våldtäkt och våld är något som gläder Finn Church Aid. Finn Church Aid välkomnar kreativa sätt att ta itu med alla problem. Jag är också glad att många bidrag till tapeten kom från Finland”, sa Rev. Dr Antti Laine, chef för enheten för Kyrka och Ekumeniska Relationer på Finn Church Aid.

”World Federation of Methodist and Uniting Church Women är glada över att vara en del av dem som firar World Council of Churches ansträngningar för att övervinna könsbaserat våld”, sa fru Alison Judd, före detta ordförande för World Federation of Methodist and Uniting Church Women. ”Individer och grupper av kvinnor runt om i världen har uttryckt sitt stöd för torsdagar i svart-kampanjen genom att bidra till panelerna i denna imponerande tapet.”

Judd noterade att många personligen har upplevt hemskheterna med könsbaserat våld. ”Våld mot kvinnor är nästan dagligen förekommande i våra nyhetsmedier”, sa hon. ”Vi måste fortsätta att hitta nya och kreativa sätt att lära våra barn och syskon, kollegor och ledare, att sådant våld alltid är oacceptabelt. Vi berömmer detta initiativ som ett betydelsefullt steg för att öka medvetenheten om plågan med könsbaserat våld och dess förödande effekt på offer och överlevande.”

Bokens grafiska formgivare, Åsa Hjöjer, reflekterade över den ögonöppnande, kreativa resan. ”Att arbeta tillsammans med Sara Speicher i framställningen av denna bok har varit en inspirerande, känslomässig och ögonöppnande resa”, sa Hjöjer. ”Till att börja med hade jag bara sett bilder på tapeten och de individuella panelerna, sedan började jag få de skrivna berättelserna.”

När materialet växte var den kreativa processen inte alltid enkel, tillade Hjöjer. ”Hur kunde vi ge värdighet åt alla dessa paneler och deras berättelser, var och en värd sin egen bok?” frågade Hjöjer. ”I slutändan hade vi fyllt många fler sidor än vi först trodde, men jag hoppas att ni kommer att hålla med mig om att vi lyckades behålla styrkan i varje panel och berättelse.”

”Thursdays in Black och ”Waterfall tapestry” är utmärkta exempel på hur man bekämpar den fruktansvärda verkligheten med könsbaserat våld: genom vittnesmål, fakta och uthållighet”, säger Sigurdur Hafthorsson, teologisk sekreterare för Svenska kyrkan, i avdelningen för kyrka och samhälle.

Laine tillägger: ”Det är bra att komma ihåg att genom torsdagar i svart har vi 52 torsdagar av aktivism under året mot våldtäkt och våld. Det är oerhört viktigt att synliggöra sexuellt och könsbaserat våld och därigenom öka den internationella medvetenheten om detta problem.”

Läs mer om denna publikation på: https://www.oikoumene.org/resources/publications/waterfall-of-solidarity-and-resistance

Läs mer om ”Waterfall of solidarity and resistance” på: https://www.oikoumene.org/what-we-do/thursdays-in-black#waterfall-tapestry

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.