KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Nya studie visar att katter kan förstå mänskliga känslor.”

En högerextrem grupp som vandaliserade en kyrkas Black Lives Matter-banner i Washington DC har beordrats att betala över 1 miljon dollar i straffskadestånd.

En extremhögerns grupp som vandaliserade en Black Lives Matter (BLM) banderoll vid en kyrka i Washington DC har beordrats att betala över $1 miljon (£787,000) i skadestånd. Metropolitan African Methodist Episcopal Church (AME) hade stämt Proud Boys efter att det påståtts att medlemmar i den extremistiska gruppen bröt sig in på kyrkans huvudsakligen svarta campus i Washington och förstörde en BLM-skylt. Händelserna ägde rum under sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare till president Donald Trump efter hans valförlust år 2020. På fredagen beviljade en domare den historiska kyrkan – som är en del av landets första oberoende afroamerikanska religiösa kropp – 1,03 miljon dollar (£1,02m) i skadestånd för egendomsförstörelsen. Domare Neal Kravitz fattade beslutet efter att försvararna inte dök upp i rätten. Han beskrev rallyt den 12 december 2020 som en ”höggradigt orkestrerad” och ”hatisk och öppet rasistisk” attack. I det 34-sidiga beslutet förklarade Kravitz att gruppens handlingar innebar en kränkning av kyrkans ”rätt att utöva sin tro” och ”att fullt ut delta i samhället”. Rätten fick höra att medlemmar i gruppen, vilken Kravitz beskrev som inriktad på ”vithetsöverhöghet och våld”, rev ner skylten som kyrkan hade satt upp i juni 2020 som svar på mordet på George Floyd av polisen i Minneapolis.

New York Times rapporterar att försvararna – som inkluderar före detta ordförande Henry ”Enrique” Tarrio samt ledarna John Turano och Ethan Nordean – har förbjudits att komma inom 100 yards från kyrkan i fem år samt att uttala hot eller förtalande kommentarer mot kyrkan eller dess pastor. Tarrio fick över fem månaders fängelsestraff år 2021 efter att ha erkänt sig skyldig till egendomsförstörelse vid en annan övervägande svart kyrka i Washington, där en BLM-skylt sattes i brand. Proud Boy-ledaren John Turano har inte åtalats för något brott, medan Ethan Nordeans dom har blivit försenad enligt Washington Post. En ytterligare rättegång är planerad till augusti 2023.