KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Offer ber på påven om oberoende utredning av övergrepp begångna av framstående präst

Skandalen i den katolska kyrkan: Tidigare nunnor anklagar berömd präst för övergrepp - kräver oberoende utredning av påve Franciskus.

Före detta nunnor som påstod att de utsatts för sexuella, psykologiska eller andliga övergrepp av en känd präst uppmanade på onsdagen påve Franciskus att tillåta en oberoende utredning och sa att den katolska kyrkan hade satt upp ”en gummivägg” som blockerade sanningen.
Fader Marko Ivan Rupnik, en religiös konstnär vars mosaiker pryder cirka 200 kyrkor och kapell runt om i världen, inklusive i Vatikanen, blev utkastad från jesuitorden förra året och antas vara någonstans i sitt hemland Slovenien.
Ungefär 20 personer, mestadels före detta nunnor, har anklagat honom för olika typer av övergrepp, antingen när han var andlig ledare för en kommunitet av nunnor i Slovenien för cirka 30 år sedan eller efter att han flyttade till Rom för att driva sin karriär som konstnär.
Han har inte kommenterat anklagelserna, som jesuitorden sade förra året är ”mycket högt trovärdiga”. Både ordern, till vilken påve Franciskus tillhör, och Vatikanen har inlett interna utredningar.
Före detta nunna Gloria Branciani sa offentligt för första gången på onsdagen att Rupnik hade tvingat henne att ha trekantsex med honom och en annan nunna i Slovenien och hade motiverat det som en hängivenhet till den Heliga Treenigheten. Senare, i Rom, tvingade han henne att besöka pornografiska biografer med honom, sa hon.
Hon och en annan påstådd Rupnik-offer, före detta nunna Mirjam Kovac, uppmanade påven att tillsätta vad offeradvokaten Anne Barrett Doyle kallade ”en oberoende utredning av hierarkins hantering av anklagelserna mot Rupnik och att publicera resultaten.”
Barrett Doyle, medgrundare av BishopAccountability.org, ett amerikanskt dokumentationscenter om övergrepp i den katolska kyrkan, sa att utredningen måste ”inkludera varje överordnad som kan ha tittat åt ett annat håll från början av 1990-talet tills nu och framför allt måste den ta upp de bekymmersamma frågorna som cirkulerar kring Franciskus eget roll i detta fall.”
Upprepade försök att nå Rupik, nu 70, genom hans konststudio i Rom har varit resultatlösa. En Vatikanens talesperson avböjde att kommentera Barrett Doyles uttalanden.
MYSTISKT UPPHÄVANDE AV AVSKILDHET
Under påtryckningar från media avslöjade jesuiterna 2022 att Vatikanens doktrinära avdelning 2020 hade exkommunicerat Rupnik för ”absolution av en medbrottsling”, vilket syftar på när en präst har sex med någon och sedan frikänner personen i bikt.
Exkommunikationen hävdes efter bara några veckor, en ovanligt kort period, med motiveringen att Rupnik hade ångrat sig. Barrett Doyle sa att en oberoende utredning bör undersöka om påven hade något inflytande på beslutet.
Förra året beordrade påven Vatikanens doktrinära avdelning att återöppna Rupnik-fallet. Vatikanens talesperson Matteo Bruni sa på onsdagen att avdelningen hade avslutat insamlingen av information och höll på att besluta hur man skulle gå vidare.
Kovac, som sa att hon hade lidit av psykologiska men inte sexuella övergrepp från Rupnik, kritiserade dröjsmålet.
”Vi är ledsna över att (kyrkliga) institutioner, istället för att använda vår erfarenhet för att ompröva sättet de hanterar sådana fall på, fortsätter att svepa in sig i tystnad, en tystnad som vi ser som en gummivägg som studsar tillbaka varje försök att bota en ohälsosam situation”, sa hon.
Branciani, nu 60 år, sa att hennes klagomål till moderöverste i Slovenien och en lokal biskop där bemöttes med hån.
Tydligt skakad beskrev hon Rupnik som en sektliknande figur som ”trädde in i mitt psyke” och fick henne att känna sig värdelös om hon inte gav vika för hans krav.
”Jag blev kränkt i kropp, själ, sinne och ande”, sa hon.
”Jag hatade vad jag hade blivit och föll ner i självförakt”, tillade hon och sa att hon flera gånger övervägt att ta sitt eget liv.