KRISTNA NYHETSBYRÅN

Offer campaign till Rom för offren av kyrkligt missbruk

Lästid: 2 minuter
Ett antal offer för övergrepp inom katolska kyrkan och deras advokater uppmanar påven Franciskus att genomföra "nolltolerans" mot sexuella övergrepp från kyrkans prästerskap efter att ha genomfört en sexdagars pilgrimsfärd till Rom med ett stort kors av trä.

En grupp offer för övergrepp inom den katolska kyrkan och deras förespråkare har uppmanat påven Franciskus att genomdriva ”nolltolerans” mot sexuella övergrepp utförda av präster, efter att ha genomfört en sex dagar lång pilgrimsfärd till Rom där de bar ett stort träkors.

De 10 männen och kvinnorna gick 130 kilometer längs den sista sträckan av Via Francigena, en medeltida vandringsled som förbinder Canterbury med Rom, inför ett stort Vatikanskt möte om kyrkans framtid som startar nästa vecka.

”Och vi har kommit till Rom med en ’nolltolerans’-lag som har utformats av kanonjurister, vilket kommer att göra nolltolerans till en universell lag inom kyrkan,” sade amerikanske advokaten Timothy Law, medgrundare av Ending Clergy Abuse (ECA).

Sexuella övergrepp och mörkläggningsskandaler har skadat den katolska kyrkans anseende och har utgjort en stor utmaning för påven, som har vidtagit en rad åtgärder för att hålla kyrkans hierarki mer ansvarig, med varierande resultat.

ECA-aktivister kom till Rom inför synoden, ett Vatikanskt möte mellan världsevangelister som kommer att pågå från den 4 till den 29 oktober. Under mötet kommer man bland annat att diskutera att ge kvinnor en större roll inom kyrkan och kyrkans inställning till HBTQ-personer.

”Jag vet inte hur man kan gå in i framtiden om man inte har löst problemet med (predator)präster och mörkläggningen från kyrkans hierarki inom den katolska kyrkan,” sa Peter Isely, ännu en medlem av ECA, baserad i USA, om synoden.

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande