KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ökad ånger efter könsbyte enligt finsk forskning

"Ökad ånger hos transpersoner efter könsbyte enligt ny finsk studie - risken underskattas."

En forskargrupp från Finland följde 1359 patienter som började ta könsöverskridande hormoner mellan 1996 och 2019. Studien visade att 7,9 procent av dem avslutade denna behandling.

Under denna period verkar risken för ånger ha ökat. Inte bara börjar allt fler människor övergå, utan allt fler ångrar det senare också. Mellan 2013 och 2019 slutade nästan tre gånger så många personer behandlingen som mellan 1996 och 2005. Dessutom verkar antalet patienter som slutar hormoner inom två år ha ökat: från 1,3 procent under den tidiga perioden till 2,9 procent under de senare åren.

En slående förändring är att idag identifierar sig tonårsflickor särskilt som transpersoner. De söker sig till könsmottagningar i yngre åldrar och stöter oftare på psykiska problem än tidigare. Nästan hälften av dem som börjar hormoner är under 23 år gamla; två tredjedelar av dem är kvinnor.

Enligt professor Riittakerttu Kaltiala, psykiatrikern som ledde studien, visar resultaten tydligt att av-övergång är ”en verklig och möjligen underskattad företeelse”. Hon påpekar att resultaten skiljer sig från de låga ångerfrekvenser (1 eller 2 procent) som antas av många könsmottagningar. Enligt henne bygger dessa låga siffror på föråldrad och bristfällig forskning från 1960-talet till 2010-talet.

Den nya forskningen har viktiga implikationer för rådgivning och vård vid könsdysfori enligt forskarna. Enligt Kaltiala krävs god vård en noggrann, anpassad strategi. Den finländska psykiatern betonar vikten av att studera varför patienter avslutar hormonbehandling. Detta kommer att bidra till att bättre förutsäga vem som är lämplig för denna radikala behandling. Hon vill också att det ska finnas lämplig vård för dem som avbryter behandlingen som har orsakat oåterkalleliga förändringar i deras tidigare friska kroppar.

Kaltiala är expert inom pediatrisk könsmedicin. Hon öppnade en av de första pediatriska könsklinikerna i Finland 2011 men ifrågasätter nu Dutch Protocol: den i Amsterdam utvecklade behandlingen av könsdysforiska tonåringar med pubertetsblockerare. Denna metod används fortfarande i Nederländerna, men används nu inte längre i Finland och vissa andra länder. Kaltiala är en viktig röst i den internationella debatten om pubertetsblockerare.

Denna artikel översattes av CNE.news och publicerades av den nederländska dagstidningen Reformatorisch Dagblad den 2 september 2024.