KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ompekaren, musen och tangentbordet – de nya verktygen för att arbeta hemifrån

En 97-årig konstnär i Portugal använder sin kreativitet för att skapa återvunnen religiös konst för att stödja nödställda kristna genom att omvandla räddade material.

En 97-årig konstnär i Portugal använder sin kreativitet för att skapa återanvänt religiöst konstverk och stödja utsatta kristna genom att återbruka material som annars skulle hamna på soptippen. Maria Antónia Cabral skapar traditionella portugisiska religiösa avbildningar, kända som ”registos”, av saker som sedan säljs till förmån för den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need (ACN).

Fru Cabral, som förbereder en utställning av sina verk på Benficas stadshus i Lissabon, säger: ”Det finns så många desperate situationer i världen, så jag är ivrig att hjälpa till på alla sätt jag kan.”

”Registos” är betydelsefulla inom den traditionella portugisiska fromheten och har sina rötter från 1700-talet. Vanligtvis framställs helgon i utsmyckade ramar, men fru Cabrals versioner är unikt skapade av återanvänt material såsom gammalt kläder, gardiner och till och med omvandlade kartonger från IKEA.

Hon berättar för ACN att hennes intresse för ”registos” började under tonåren. ”När jag var tonåring gick jag med min mamma till marknaden i Nazaré, och fiskhandlarna där hade traditionella handgjorda avbildningar av helgon i inramade lådor”, säger hon. ”De var så enkla, men jag älskade dem och lärde mig senare att göra dem själv.”

Fru Cabral blev en av de första tio kvinnorna i Portugal att ta en examen i arkitektonisk design. Motiverad av medkänsla för lidande kristna globalt, kopplar hon samman sin miljömedvetna konst med ACN:s uppdrag, en organisation som kom in i hennes liv för flera år sedan.

Fru Cabrals unika ”registos” har blivit eftertraktade gåvor vid dop, första heliga kommunioner, födelsedagar, bröllop och andra speciella tillfällen, vilket återspeglar hennes engagemang för att kombinera konstnärligt uttryck med filantropi.