KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

På besök i Marseille fördömer Påve Franciskus nonchalans gentemot flyktingar

2 min lästid
På fredagen sa påven Franciskus att det var "mänsklighetens plikt" att rädda migranter som drunknade till havs under sitt besök i Marseille.

På fredagen (22 september) sa påven Franciskus att det var ”mänsklighetens plikt” att rädda flyktingar som drunknar till havs under ett besök i Marseille. Francis, 86 år gammal, talade vid en interreligiös bönestund framför ett monument tillägnad dem som förlorat livet till havs. Han sa: ”Vi kan inte acceptera att människor behandlas som byte, fängslas och torteras på grymma sätt; vi kan inte längre titta på dramat med skeppsbrott, orsakade av den grymma människohandeln och likgiltighetens fanatism. Människor som riskerar att drunkna när de överges på vågorna måste räddas. Det är en plikt för mänskligheten; det är en plikt för civilisationen.

”Låt oss inte vänja oss vid att betrakta skeppsbrott som nyheter och dödsfall till sjöss som siffror: nej, de är namn och efternamn, de är ansikten och berättelser, de är förstörda liv och krossade drömmar. Jag tänker på så många bröder och systrar som drunknat i rädsla, tillsammans med de förhoppningar de bar i sina hjärtan.”

Vissa icke-statliga organisationer har klagat över att regeringar har blockerat deras fartyg från att lämna Medelhavets hamnar av skäl som grupperna anser vara orättvisa. Vissa har även klagat över att deras fartyg tvingas lägga till i hamnar långt bort från områden där flyktingbåtar vanligtvis hittas.

Enligt UNHCR, FN:s flyktingorgan, har cirka 178 500 flyktingar kommit till Europa hittills i år via Medelhavet, medan cirka 2 500 har dött eller försvunnit på vägen.

Påven, som vid ankomsten till Marseilles flygplats välkomnades av premiärminister Elisabeth Borne och som kommer att träffa president Emmanuel Macron två gånger på lördagen (23 september), gör den 27 timmar långa resan till Marseille för att avsluta ett möte med unga katoliker och biskopar från Medelhavsområdet.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.