KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

På Internationella dagen för mänsklig broderskap vänds blickarna mot att överbrygga klyftor

Det är viktigt att komma i tid till mötet imorgon.

Vid ett virtuellt evenemang organiserat av Förenta nationernas Allians för civilisation och sponsorat av Förenade Arabemiratens och Egyptens permanenta delegationer vid Förenta nationerna samlades medlemsstater, religiösa ledare, trosbaserade aktörer och representanter för det civila samhället för att hedra det historiska mötet den 4 februari 2019 mellan Hans Helighet påven Franciskus och Hans Eminens al-Azhar, Ahmad al-Tayeb, i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, vilket resulterade i undertecknandet av ”Dokument om mänsklig broderskap för världsfred och samlevnad.”

Efterföljande beslut i FN uppmanar alla medlemsstater att aktivt främja en kultur av fred, tolerans, inkludering, förståelse och solidaritet.

Evenemanget erbjöd en möjlighet att lyfta fram principerna och värderingarna i dokumentet om mänsklig broderskap samt att förnya det gemensamma åtagandet att främja ömsesidig respekt, religiös och kulturell mångfald samt dialogens framtid.

FN:s generalsekreterare António Guterres betonade vikten av ömsesidig respekt och solidaritet. ”Vi måste förena oss för att skydda och stå upp för mänskliga rättigheter, bekämpa hatpropaganda och våldsbejakande extremism samt värja oss mot dem som dra nytta av rädsla”, sa han. ”Låt oss bekräfta vårt åtagande att bygga broar, främja religiös förståelse och samarbete mellan människor från alla kulturer och trosuppfattningar.”

Världens kyrkoråds generalsekreterare, reverend professor doktor Jerry Pillay, firade dagen i Abu Dhabi genom att närvara vid ceremonin för Zayed Award for Human Fraternity 2024, som hedrade organisationer för deras insatser för att främja mänsklig broderskap.

Pillay sa: ”Det är mycket hedervärt att individer och organisationer identifieras och erkänns för den goda tjänst de utför för att förbättra, stärka och utveckla mänskligt liv och samhällen. Zayed Award ger ytterligare inspiration och uppmuntran till andra att göra en positiv skillnad inom sin kontext och i världen.”

Indonesiska organisationer Nahdlatul Ulama och Muhammadiyah, den världsberömda egyptiska hjärtkirurgen professor Sir Magdi Yacoub och den chilenska gräsrotsledaren syster Nelly Leon Correa var alla pristagare av utmärkelsen.

De utvalda pristagarna för 2024 utsågs av en oberoende jury på grund av deras exceptionella insatser för att tackla komplexa samhällsutmaningar och främja fredlig samexistens och solidaritet på både international och gräsrotsnivå.

Zayed Award for Human Fraternity är ett årligt oberoende internationellt pris som erkänner människor och organisationer från alla bakgrunder, var som helst i världen, som arbetar självuppoffrande och outtröttligt över gränserna för att främja tidlösa värden som solidaritet, integritet, rättvisa och optimism samt skapa genombrott för fredlig samexistens.

Den generalsekreterare för WCC kommer, förutom att delta i Zayed Awards, att bidra till Zayed Roundtable och diskussioner med Ministeriet för tolerans och mänsklig broderskap.

Läs mer om Zayed Award: https://www.youtube.com/watch?v=3yT70edw-UU och https://zayedaward.org/en/home.