KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Palestinska kristna manar västkyrkan att ångra sig för ”fruktansvärd” stöd till Israel

Palestinska kristna har startat ett öppet brev där de uttrycker sin "förtvivlan" över det "oföränderliga" stöd många västerländska kyrkor visar för Israel under den pågående konflikten.

Palestinska kristna har uttryckt sin ”förskräckelse” över det ”oersättliga” stödet som många västerländska kyrkor visar Israel under den pågående konflikten. I en öppen brevundertecknad av palestinska kristna institutioner och grupper, detaljerar protesten ’En uppmaning till omvändelse’ förlusten av nära och kära och den pågående våldet som palestinska kristna har upplevt sedan Israel började bomba Gaza som svar på Hamas attack på landet. Mer än 6 500 personer har dött i Gaza sedan de israeliska attackerna började den 7 oktober, enligt Gazas Hamas-drivna hälsovårdsministerium.

Brevet fördömer alla attacker som har resulterat i förlusten av civila liv och tillägger: ”Vi är också djupt oroade när Guds namn åberopas för att främja våld och religiösa nationella ideologier”. Det fortsätter att kritisera de västerländska kristnas oersättliga stöd för Israels handlingar och kräver omvändelse och förändring: ”Vi är oroliga över tystnaden hos många kyrkoledare och teologer när det är palestinska civila som dödas. Vidare är vi förfärade över västerländska kristnas vägran att fördöma den pågående israeliska ockupationen av Palestina, och i vissa fall deras rättfärdigande av och stöd för ockupationen. Dessutom är vi förskräckta över hur vissa kristna har legitimerat Israels fortsatta riktade attacker mot Gaza, vilket hittills har krävt livet av över 3 700 palestinier, varav majoriteten är kvinnor och barn.”

Israels attacker mot regionen – vilka inkluderar avskärmande av vatten- och energiförsörjningen – har förstört skolor, kyrkor, sjukhus och hela områden och fördrivit över en miljon palestinier. Brevet förkastar varje teologi som rättfärdigar krig och kräver att kristna ledare erkänner Israels systematiska förtryck och ockupation av Palestina, vilket de citerar som ”roten till konflikten”.

Den israeliska staten grundades 1948 och resulterade i fördrivningen av hundratusentals palestinier, med båda sidor som strävar efter suveränitet över samma land. Det har resulterat i åtskilliga krig, diplomatiska ansträngningar, fredsprocesser och pågående våld. Israel och Egypten införde en blockad för rörelsen av varor och människor in och ut från Gazaremsan 2005. Efter Hamas övertagande 2007 användes den för att förhindra den militanta gruppen från att smuggla vapen men har även begränsat flödet av nödvändiga varor och begränsat rörelsefriheten för Gazas invånare.

”För de senaste 17 åren har Israels grymma blockad av Gaza förvandlat den 365 kvadratkilometer stora remsan till ett öppet fängelse för över två miljoner palestinier”, står det i brevet. Författarna har uppmanat västerländska kyrkoledare och teologer att ”anpassa sig till den bibliska traditionen av rättvisa och barmhärtighet” och ompröva sitt stöd för Israels ”brott mot Palestina”. ”Vi håller de västerländska kyrkoledarna och teologerna ansvariga för deras teologiska och politiska maktmedverkan i de israeliska brotten mot palestinierna, som har begåtts under de senaste 75 åren. Vi uppmanar dem att ompröva sina positioner och ändra riktning, och komma ihåg att Gud ’ska döma världen med rättvisa’ (Apostlagärningarna 17:31)”.

Brevets undertecknare inkluderar Kairos Palestine, Christ at the Checkpoint, Bethlehem Bible College, The East Jerusalem YMCA, The YWCA of Palestine, Arab Orthodox Society, Jerusalem, Arab Orthodox Club, Jerusalem, The Department of Service to Palestinian Refugees of the Middle East Council of Churches and Arab Education Institute Pax Christi, Bethlehem.