KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Pastor Ardenfors uppmanar: Låt kyrkan synas i Sverige på Biblebelt-området!”

"Marcus Ardenfors: Passionate head pastor attracts hundreds to well-filled church in Jönköping!"

Jönköping är hjärtat i Sveriges bibelbälte, med många kyrkor och kristna skolor. De största församlingarna utgörs av pingstkyrkor i denna region. Enligt Ardenfors äger det mesta rum i deras kyrkobyggnad. I källaren finns förskoleavdelningar och klassrum för språkundervisning till flyktingar från Syrien. Kyrkan hjälper denna grupp, speciellt med tanke på att många svenskar är kritiska till syriska flyktingar.

En idrottshall är också en del av komplexet. ”Unga människor kan delta i sportaktiviteter här, men hallen hyrs också ut till lokala skolor,” säger Ardenfors. Teologistudenter från predikoskolan ATF undervisas i en annan liten hall. De lyssnar via skärm på en föreläsare som befinner sig någon annanstans i Sverige.

I Sveriges kyrkolandskap tillhör pingstkyrkan den konservativa sektionen. Kyrkan är regelbundet föremål för kritik, särskilt från liberala kretsar. Ardenfors säger att det för en tid sedan publicerades kritiska artiklar om deras församling i den lokala tidningen, vilket var irriterande. Kyrkan håller fast vid den bibliska synen på äktenskapet mellan man och kvinna, något tidningen inte förstod. ”Många svenskar accepterar inte den synen längre.”

Samtidigt har Ardenfors fått flera uttryck för stöd från lokalbefolkningen. Han ser det som en välsignelse, men också som ett resultat av en positiv inställning till det lokala samhället. ”På tidigt 70-tal sa en minister att regeringen inte längre behövde kyrkorna. Staten skulle ta hand om allt.” Den bilden ändrades när kriget i Syrien utlöste en flyktingström. Sverige befann sig i en knipa då.

”Borgmästaren i Jönköping ringde mig då. Han hade 20 unga flyktingar som han inte kunde hitta boende åt. Berörande. Vi grät tillsammans i telefonen som vuxna män vid den tiden. Men jag sa: ”Vi ska ordna något.” Vi skapade då snabbt sov- och vardagsrum under kyrkan. En tid demonstrerade nazister på torget framför kyrkan, men som kristna visade vi att vi ville hjälpa de här människorna. Det blev en ögonöppnare för politikerna här. Kyrkor spelar roll.”

Andra gången kyrkan uppmärksammades var under covid-krisen. ”Då skickade jag ett mejl till de ledande politikerna i Jönköping och sa att vi bad för dem och erbjöd hjälp om det behövdes,” säger Ardenfors. En covid-nätverk startades då tillsammans med andra kyrkor. Våra volontärer erbjöd hjälp på olika sätt till människor som var hemma: en telefonlinje öppnades, vi levererade mediciner från apoteket till människornas hem, och vi erbjöd hundvakt till de vars ägare var på sjukhus. Kyrkan visade sig vara en kraftfull källa till hjälp.

Ardenfors var själv ungdomspastor i en församling nära Göteborg i 15 år. Det avslutades på grund av en konflikt. ”Då startade jag ett eget företag, men jag fastnade helt med det. Efter ett år kom samtalet från den här församlingen. Herren definierade mig genom Psalm 23: här fanns ett dukat bord för mig.” Han skrattar, ”Jag hoppas bara att det inte betyder ’möta mina motståndare’ som fortsättningen i psalmen säger.”

Ardenfors vill vara ”ett ljus på ett berg, ett saltande salt”. ”Inte bara för min egen församling utan för hela staden,” säger han. ”Ibland hoppas jag vara röst för profetior. Daniel inspirerar mig.”

Kyrkorna har dragit sig tillbaka en bit under de senaste decennierna, delvis på grund av regeringens inställning, konstaterar Ardenfors. ”Men vi behöver tala högt om Jesus igen i samhället. Vi måste göra det tillsammans som kyrkor.”

Denna artikel översattes av CNE.news och publicerades av den nederländska dagstidningen Reformatorisch Dagblad den 25 januari 2024.