KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Pastor överlever dödlig skjutning efter borttagning av islamiska skrifter från kyrkvägg i Pakistan

Det försökta mordet på en pastor i Faisalabad i Pakistan har belyst sårbarheten för religiösa minoriteter i regionen.

Det misstänkta mordförsöket på en pastor i Faisalabad, Pakistan har belyst sårbarheten för religiösa minoriteter i regionen. Pastor Eleazar Sindhu, även känd som Vicky, attackerades på väg hem från en kyrkotjänst i sin lokala by Kariwala efter att ha tagit bort islamsk skrift från den externa väggen på sin kyrkobyggnad. Enligt uppgifter konfronterades Pastor Vicky av en muslimsk man som krävde att han skulle recitera det islamiska trosbekännelsen känd som Kalma. När Vicky svarade genom att recitera Apostle’s Creed sköt mannen mot honom och flydde scenen.

Pastor Vicky fördes akut till sjukhus för medicinsk behandling och är nu i stabilt tillstånd, enligt den kristna anti-förföljelseorganisationen Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement (CLAAS). Vicky uppgav själv på sjukhuset att han hade hotats av samma man några dagar tidigare.

Organisationen hävdar att attacken var en reaktion på Vicky’s borttagande av islamsk skrift från framsidan av Satyana Road Presbyterian Church. På arabiska stod det nedlåtande kommentarer om honom bredvid skriften. Kyrkan informerade myndigheterna, som senare kom för att ta bort texten från väggen. Pastor Vicky gick ut med en offentlig video för att förklara att det var muslimska poliser som utförde borttagandet och inte medlemmar från kyrkan, av rädsla för att händelsen skulle leda till hot om våld från den muslimska gemenskapen.

Detta incident är en av många fientliga handlingar de senaste månaderna riktade mot kristna i Punjab-regionen. Den 16 augusti riktades minst 25 kyrkor i Jaranwala, Faisalabad för beskyllningar om blasfemi. Den 5 september filmade en pastor i Punjab-regionen en video där han adresserade den eskalerande spänningen i regionen efter att blasfemi-anklagelser riktats mot en kristen invånare i den lokala moskén. Pastor Akhtar uttalade i sin video ”Vi är i fara. Poliskåren bör omedelbart skickas för att skydda oss.”

CLAAS hävdar att dessa ökande attacker tvingar kristna att lämna Pakistan. Nasir Saeed, chef för CLAAS-UK, har fördömt attacken på Pastor Eleazar och kräver att rättvisa skipas för hans angripare. CLAAS uppmanar regeringen att vidta kraftfulla åtgärder för att stoppa den eskalerande trakasserier och blasfemi-anklagelser som riktas mot kristna i regionen.