KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven får kritik efter hyllning av ryska ledare

Påven uppmanade i ett tal unga ryska katoliker att bli fredsskapare, men får nu kritik för uteslutandet av Ukraina och hyllningen av despoter.

Unga katoliker från hela Ryssland samlades för ett videosamtal med Påven i fredags. Trots att huvudtemat för konferensen ”Katolsk ungdom i Ryssland” var fred, nämndes inte Ukraina under samtalet. Istället valde Påven att tala om vikten av att vara fredsbyggare i en värld fylld av konflikter.

Enligt amerikanska Crux citeras Påven säga: ”Jag önskar er, unga ryssar, att ni känner er kallade att vara fredsbyggare bland så många konflikter, i en värld som präglas av splittring.” Påven har tidigare kritiserat det ryska anfallskriget efter påtryckningar från bland annat grekisk-ukrainska katoliker. Trots detta får han återigen kritik för att han inte nämner Ukraina under samtalet.

Katolska kyrkohärolden är den svenska sajten som först rapporterade om samtalet. Även katolska sajter i USA som Crux och flera östliga medier har uppmärksammat det. Samtalet har skapat diskussion i efterhand på grund av den kontext det förs i. Påven uppmanade till att så fröer till försoning, vilket kan tolkas som en dold kritik av kriget. Han sa: ”…Att så fröer till försoning; små frön som kanske inte gror i detta krigets vinter men som kommer att blomma i en kommande vår.”

I sammanfattning var Påvens tal till de unga katolikerna i Ryssland fokuserat på fred och uppmanade dem att vara fredsbyggare i en värld präglad av konflikter. Trots dessa budskap väckte det också kritik för att han inte nämnde Ukraina och hans påstådda undfallenhet i frågan.

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd