En ny schemalagd plan för den andra och sista sessionen av Vatikanens Synod om Synodalitet understryker Katolska kyrkans plan att främja dialog med andra kristna samfund, öka öppenheten och ta ansvar för tidigare misstag.
Under en presskonferens på måndagen (16 sept) presenterade organisatörerna för synoden, som kretsar kring temat ”Hur kan vi vara en synodal kyrka i mission?”, nästa steg för biskopssamlingen som är planerad att äga rum 3-27 oktober i Vatikanen.
Den synodala processen kommer snart att öppnas för hela kyrkan, sa synodens generalsekreterare, kardinal Mario Grech, och tillade att efter en treårig resa ”når den sin klimax.”
Påven Franciskus inledde synoden 2021 och uppmanade alla katoliker att ge sin åsikt om de viktigaste frågorna som institutionen står inför, från den klerikala missbrukskrisen till rollen för kvinnor och inkluderingen av marginaliserade troende.
Dessa frågor diskuterades i församlingar, biskopsmöten och kontinentala biskopskonferenser, vilket avslutades med en Vatikantoppmöte i oktober 2023. Vatikanens synodkontor utfärdade senare en dokument som sammanfattade vad som framkommit från konsultationen, kallat ”Instrumentum Laboris.” Den historiska konsultationen av katoliker över hela världen betonade inkluderingen av icke-klrigemedlemmar av kyrkan.
De 368 synodsdelegaterna, av vilka 25% inte är biskopar, kommer att samlas igen i oktober för att utarbeta ett slutligt dokument. Tjugosex medlemmar har ersatts, en del på grund av hälsoproblem, medan andra har beslutat att inte komma till den andra sessionen. Arrangörerna sa att påven Franciskus inte uteslöt någon och att det förmodligen kommer att ske andra ändringar i deltagarlistan innan synoden börjar.
Efter en tvådagars andlig reträtt i Paul VI-hallen i Vatikanen kommer synodsdelegaterna att samlas i Peterskyrkan den 2 oktober för en botgöringsceremoni, där kyrkans medlemmar kommer att be om förlåtelse för ett antal synder, inklusive missbruk, synder mot migranter och miljön och synder mot kvinnor och ungdomar. Evenemanget inkluderar också botgöring för synden att ”använda doktrinen som stenar att kasta” och synder mot synodalitet, beskrivet som en ”brist på lyssnande, gemenskap och deltagande av alla.”
Tre personer som har lidit av missbruk, krig och likgiltighet för migration kommer att presentera sina vittnesmål, följt av bekännelse av andra synder. Påven Franciskus kommer därefter att leda en bön för syndens ånger under firandet, som syftar till att återupprätta förtroende och trovärdighet med nya generationer av katoliker.
”Unga människor lider på grund av våra synder,” sa kardinal Jean-Claude Hollerich, synodens generalsekreterare, och svarade på journalisters frågor vid Vatikanens presskonferens. ”De borde veta att vi inte är stolta över allt det som kyrkan inte har gjort bra,” tillade han.
Antalet representanter från andra kristna samfund vid synoden har ökat från 12 till 16, för att inkludera Världslutheranernas Förbund, Mennoniternas Världsråd, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Antiochia och den grekisk-ortodoxa patriarkatet i Alexandria.
Religiösa representanter kommer att förena sig med påven Franciskus för en ekumenisk bönsvaka den 11 oktober nära Vatikanen på platsen där, enligt traditionen, aposteln Petrus martyrerades. Datumet för evenemanget är också betydelsefullt, eftersom det markerar den 62:a årsdagen sedan öppnandet av Andra Vatikankonciliet, som förde in en ny öppenhet i den katolska kyrkan, särskilt gentemot andra religioner.
Ekumenisk och interreligiös dialog har varit ett återkommande tema i Franciskus pontifikat, som syftar till att fokusera mindre på teologiska debatter och mer på gemensamma ansträngningar för att främja välgörenhetsverksamhet och initiativ för fred. Under den sista dagen av sin tvåveckorsresa genom Asien och Oceanien (13 sept) sa påven att ”alla religioner är en resa som leder till Gud. De är, för att göra en jämförelse, som olika språk, olika idiomer för att komma dit.”
Synodsessionerna kommer att fokusera på sammanfattningen av förra årets toppmöte, som var uppdelat i fyra huvudteman: synodalitetens koncept, relationer mellan kyrkans medlemmar, vägar mot förändring och förhållandet mellan lokala kyrkor och Vatikanen. Deltagarna vid synoden kommer att samlas i 36 små arbetsgrupper, som kommer att behandla i detalj de ämnen som föreslagits i de allmänna diskussionerna.
Den här gången kommer representanterna för arbetsgrupperna också att delas in i fem språkgrupper, där de kommer att få möjlighet att dela sina insikter med andra synodsdeltagare. Efter bönfulla diskussioner, avbrutna av meditationer och organiserade för att främja ”omsorgsfullt lyssnande,” kommer arbetsgrupperna att utarbeta en rapport. När rapporterna sammanfattas i ett slutgiltigt dokument kommer alla deltagare att rösta om de ämnen det presenterar.