KRISTNA NYHETSBYRÅN

Påven Franciskus skriver om skyddet av miljön i ett nytt dokument

Lästid: 2 minuter
På måndagen avslöjade påven sin avsikt att uppdatera sitt existerande dokument om miljöskydd och skapa ett nytt avsnitt baserat på aktuella händelser.

På måndagen avslöjade påven Franciskus att han arbetar med att skapa ett nytt dokument som fokuserar på miljöskydd. Under en diskussion med jurister från Europarådet avslöjade Pontiffen sin avsikt att uppdatera sitt befintliga dokument om miljöskydd. Han förklarade sin önskan att skapa ett ytterligare avsnitt till sin ’gröna’ encyklika från 2015, där han skulle inkorporera insikter från ”aktuella händelser”.

Dokumentet, känt som Laudato Si (Lovad vare), blev känt för sitt betydande inflytande på besluten som fattades under klimatkonferensen i Paris samma år som det publicerades. Det 184-sidiga dokumentet varnade för de ”allvarliga konsekvenserna för oss alla” om saker fortsatte som de var, och fick beröm av påven Franciskus från många klimataktivister.

Samtidigt fick det även kritik från de som bestämt motsatte sig påvens inställning som överensstämde med majoriteten av forskarna, vilka tillskrev åtminstone en viss del av den globala uppvärmningen till mänsklig aktivitet.

Trots att det meddelades under en liknande tidsram som 2015, då klimatkonferensen kommer att äga rum i Saudiarabien senare i år, är vissa klimataktivister skeptiska till att den nya uppdaterade versionen kommer att ha en liknande påverkan.

”Den här gången finns det ingen politisk möjlighet”, sade Paul Bodenham, tidigare ordförande för ’Grön kristen’ och medgrundare av kampanjen Operation Noah, till Premier Christian News.

”I Cop28, som kommer senare i år, kommer troligen inte att vara den genombrott vi behöver på grund av oljeindustrins makt, eftersom den äger rum i Förenade Arabemiraten. Det finns inte rätt timing, speciellt inte för den här, politiskt sett.”

I sina kommentarer på måndagen specificerade Franciskus inte vilken form den andra delen av Laudato Si skulle ta, när den skulle släppas eller hur den skulle utveckla det ursprungliga dokumentet. Bodenham hoppas att den inkluderar behovet av ”anpassning och mildrande åtgärder”.

”Vi måste nu spela spelet med anpassning till klimatförändringar, samtidigt som vi mildrar effekterna av de potentiella framtida konsekvenserna av klimatförändringar. Det innebär att ta global ojämlikhet som förstärks av klimatförändringar på allvar för dem som redan är fattiga, redan sårbara för klimatkatastrofer och som verkligen befinner sig i en mycket utsatt situation.”

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande