KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven meddelar att han har lunginflammation medan assistenten läser upp meddelandet

2 min lästid
På grund av en lunginflammation befann sig påven Franciskus i sin bostad istället för på Petersplatsen där hans assistent läste hans söndagsmeddelande.

På söndagen framträdde påve Franciskus, som lider av ”lunginflammation”, sittande i kapellet i sin bostad istället för på Petersplatsen medan en assistent läste upp påvens söndagsbudskap. Den 86-årige påven bar sina traditionella vita kläder och hade ett bandage på sin högra hand, och förblev sittande bredvid assistenten under uppläsningen. ”Kära bröder och systrar. Glad söndag. Idag kan jag inte vara vid fönstret eftersom jag har detta problem med en inflammation i lungorna,” sade Franciskus.

Franciskus gick till ett sjukhus i Rom på lördagen för en skanning som Vatikanen sa hade uteslutit lungkomplikationer efter en influensasjukdom som tvingade honom att ställa in aktiviteter. Vatikanen gav ingen förklaring till skillnaden mellan deras uttalande på lördagen och vad påven sade på söndagen. En del av en av påvens lungor togs bort när Franciskus var ung i sitt hemland Argentina.

Sedan presenterade Franciskus prästen, fader Paolo Braida, som fortsatte läsa påvens söndagsbudskap baserat på evangeliet. Franciskus hostade flera gånger under uppläsningen. Påven gav sin välsignelse och Braida läste resten av budskapet, inklusive vädjanden om fred i Ukraina, tack för frigivningen av gisslan i Gaza och bekräftelse av påvens avsikt att resa till Dubai på fredag för att delta i FN:s konferens om klimatförändringar.

Franciskus avslutade med sina traditionella avslutningsanmärkningar: ”Jag önskar er alla en trevlig söndag. Glöm inte att be för mig. Ha en trevlig lunch och vi ses nästa gång.” Genom att stanna i sin bostad slapp påven att gå ut för den korta resan till Apostoliska palatset på vad som var en särskilt kall morgon i Rom för slutet av november. Han hade varit tvungen att kliva in i en bil, bli körd till en gård och ta en hiss till översta våningen i palatset för att nå fönstret som vetter mot Petersplatsen.

Evenemanget sändes på stora skärmar till folkmassorna som samlats på torget, samt på vanliga TV- och internetkanaler. Tidigare denna månad hoppade Franciskus över att läsa ett förberett tal vid ett möte med europeiska rabbiner på grund av en förkylning, men verkade vara i god hälsa under ett möte med barn några timmar senare samma dag. I juni opererades han för ett bukhernie och låg nio dagar på sjukhus. Han verkar ha återhämtat sig helt från den operationen.